SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Det elegante jakkesæt

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
09. Aug 2013

Mandlige politikere skal bare iføre sig mørkt jakkesæt, hvid skjorte og slips på. Så er den ged barberet. De er i magtens brynje, og de kan koncentrere sig om at drive politik. Det står i avisen

Jeg skal ikke udelukke, at det er korrekt. Den almindelige færdighed i at rangere jakkesæt virker aftagende i dagens samfund, hvor casual gevandter dominerer.

Sagen er dog anderledes, hvis man tager jakkesættet alvorligt og anlægger en æstetisk vinkel. Da er der elegante mørke jakkesæt og klodsede mørke jakkesæt, ikke blot mørke jakkesæt.

Jeg vil ikke forholde mig til, hvordan nutidens politikere går klædt. Men jeg vil eksemplificere den æstetiske vinkel med et foto af en afdød mandlig dansk politiker, Jens Otto Krag:

https://docs.google.com/file/d/0ByOeA-un0iCLU1JxaGU4OHJLdFk/edit?usp=sharing

Fotoet viser ham under et besøg i Moskva i 1964. Ja, det er Leonid Brezhnev, daværende statsoverhoved i Sovjetunionen, han står med. Men det er Jens Otto Krags mørke tredelte jakkesæt, vi skal bemærke. Det forædler udtrykket, som et velsiddende jakkesæt gør. Der er ingen udstopning af skulder eller bryst. Jakken er skåret, så den følger Jens Otto Krags statur og samtidig indlejret drapé, der gør snittet flatterende og behageligt at bære. Jakkesættet strammer ikke, som dagens slimfitjakkesæt gør, men passer. Se fx, hvor jakkens brystparti smyger sig, og hvor harmonisk jakkens forstykker falder. Jakkesættet er tydeligvis rigtigt skræddersyet. De små folder i ærmet ved skulderspidsen er endnu et tegn derpå. Jens Otto Krag er ikke bare i et mørkt jakkesæt, men også i et elegant jakkesæt. Brezhnev toradede jakkesæt er faktisk heller værst (desværre).

Jeg gætter i øvrigt på, at det er efterkrigstidens berømte skrædder Alfred Alm, der har syet Jens Otto Krags jakkesæt på fotoet. Skulderen ligner den, Alfred Alm excellerede i. Sidder du inde med andre bud, kan jeg kontaktes på Twitter: @Stiljournalen

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk