Diamantsalg til Vatikanet

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
07. aug 2013
Efterhånden som danskerne er på vej tilbage på pindene efter sommerferien, skal vi lige igennem de obligatoriske høflighedsfraser igen: “ Hvor har I været henne i sommer. Har du haft en god ferie?” “Ja tak, dejlig, og du"?

Men i år må jeg bare sige: Jeg har haft den skrækkeligste sommer overhovedet nogen sinde. Og hvis min sommer havde været en film, havde jeg spolet frem til slutningen, da jeg var midt i den.

Som diamanthandler møder jeg mange forskellige mennesker fra hele verden. Det kan være alt fra Saudi Arabiske prinsesser, russiske investorer til danske forretningsfolk og mange mange andre. Fælles for dem alle er: Interessen for diamanter. Men jeg bliver alligevel overrasket, da jeg i begyndelsen af denne sommer får en henvendelse fra en person fra Sverige, der kender en person i Paris, som kender en investor i Rom, der er interesseret i investeringsdiamanter.

Der bliver, som i mange andre tilfælde, etableret kontakt via Skype: Kunden, der taler engelsk med kraftig italiensk accent lader mig vide, at han repræsenterer en organisation, som ud over at lave valutahandel, også investerer i sjældne diamanter og dyre smykker. Alt han kræver, foruden de rigtige priser, er at få størst mulig diskretion og at betale kontant.

Det første er underforstået i diamantbranchen. Ingen professionel i branchen ønsker at flashe handler eller afsløre information, hverken om køber, sælger eller om specifikke diamanter. Men det sidste er sværere. Som dansk virksomhed må vi ikke modtage større kontante beløb. Visse vasse, tænker jeg, det krav kan vi måske ændre undervejs. Når kunden oplever at blive tilbudt nogle særdeles interessante sten til investeringsrigtige priser, kan det være, at han kan finde en måde at overføre pengene på.

At der er tale om en ganske særlig kundetype, bliver jeg hurtigt klar over, men jeg slår automatpiloten fra, da han fortæller mig, at han arbejder for Vatikanet.

- Hør nu her, forklarer han: - Vi skal bruge nogle store løse diamanter og dyre smykker til investeringsformål.

I min verden giver det god mening, da der er flere og flere kunder, som bruger diamanter som alternativ investering og i særlig grad for at sikre sine penge mod inflation. Desuden er fortjenesten ved salg skattefri. Og Gud Fader Bevares – hvorfor skulle Vatikanet ikke også ønske det?!

Min kontakt fra Sverige følger med på sidelinjen og skriver til mig på Skype: - Du bliver hentet i pavens bil. De har uudtømmelige ressourcer, og du vil blive beskyttet i hele verden.

 Javel, tænker jeg, mens jeg uimponeret minder mig selv om, hvor mange fantaster og poser varm luft, jeg har mødt gennem tiderne.

- Beskyttet i hele verden, tænker jeg: - Hvorfor skulle jeg dog have brug for beskyttelse i hele verden? Én ting er sikkerhed – på det område gør vi os altid umage i branchen, men ligefrem beskyttelse?

Nuvel! Det bliver til mange daglige Skype-samtaler og et forhåndsvisit til Rom, inden vi skal lave den første handel. Diamanterne bliver, som altid, transporteret af et professionelt kurerfirma, mens jeg tager ruteflyet.

Varerne bringes i sikkerhed i Vatikanet indtil besigtigelsen skal foregå, og jeg aftaler at mødes med investoren dagen efter til frokost. På den aftalte restaurant, ved den aftalte mødetid, dukker han op. Jeg ser ham gå hen ad gaden, mod mig, skal lige til at hilse, men så dukker to mænd op, siger noget, jeg ikke kan høre og skubber ham resolut ind i en bil. De fem-seks tjenere, der er vidner til dette intermezzo står måbende og kigger, skiftevis efter bilen, der forsvinder og hen på mig. Jeg fortrækker ikke en mine, sidder fuldstændigt køligt og betragter deres reaktion, mens jeg inden i tænker: Holy smokes – er jeg midt i en film?

Tilstræbt afbalanceret bestiller jeg et glas hvidvin. De rystede tjenere kappes om, hvem der skal levere det. Udadtil ser jeg ud som om, det er helt normalt, at folk, jeg skal mødes med, pludselig forsvinder. Efter 10 minutter får jeg en sms fra investoren: Politiet har taget mig, ring ikke, gå til hotellet.

Jeg kigger mig omkring, alt virker helt dagligdags, jeg sipper lidt til vinen et kort stykke tid, hvorefter jeg rejser mig og spørger en tjener: - Quanta? Han ryster på hovedet og siger medlidende: No no senora, it’s ok.

På hotellet pakker jeg mine ting, checker ud og sætter mig ind i en taxa mod lufthavnen. Nu tikker en ny sms ind: Store problemer. Politiet vil have information. De vil overføre mig til Lugano.

Jeg svarer: - Hvad har du lavet? Hvad sker der? Hvornår kan vi tale? Han svarer: - De beholder mig her. Så tager de mig til Lugano. Så betaler jeg kaution, og så er jeg fri. Ring ikke til mig – de ved ikke, at jeg har telefon.

Nu synes jeg, at tingene er blevet lige lovligt mærkelige. Jeg kontakter mine foretrukne sikkerhedrådgivere fra Praesidio Group, der nu guider mig kyndigt gennem de næste dage, der byder på mange sms'er og skype-opkald fra min kunde, den italienske investor, der nu er blevet løsladt.

Det viser sig, at en af kardinalerne fra Vatikanets finansielle afdeling er blevet anholdt, sigtet for bedrageri og korruption. Der er tale om præsten Nunzio Scarano, der ifølge italienske medier er kendt under navnet ‘Monsignor 500’, fordi han altid har haft store mængder 500 eurosedler til rådighed, som han har for vane at veksle til mindre sedler hos venner og familie. En italiensk efterretningsagent og en finansiel investor er samtidig blevet fængslet og sigtet i samme sag, oplyser Roms anklager, Nello Rosso, på et pressemøde.

Det kunne tyde på, at min kunde kunne være relateret til denne sag.

Mine diamanter er heldigvis sikkert tilbage igen. Men det er en helt anden historie. Ingen er dømt endnu, og som bekendt er du uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Investoren, der er tilbage på sin pind, synes selv, at det blot var et bump på vejen og spørger med sin kraftige italienske accent: - Where is the problem ?– Let’s do business now.

Men jeg tror, jeg springer over …

 
Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk