Vestas-investorerne bør bære Bert Nordberg i guldstol

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
06. aug 2013

Siden årets start er Vestas noget nær 4-doblet fra kurs 34 til en aktuel kurs på 126. 3 års kursmareridt, hvor en årlig halvering af aktiekursen fik investorerne til at miste op til 90 % af sin værdi er slut. Her er årsagerne og en forklaring på at udviklingen er om ikke ”normal’” så dog langtfra unormal.

Grøn energihype

Når man skal betragte Vestas’ vilde kursridt i år, hører det med til billedet og perspektivet, at ”forudsætningen” for opturen har været en lang nedtur, som blev startet og fik sin ”energi” fra den for kraftige optur og den investeringshype, som prægede aktien da den 3 uger før kollapset i Lehman Brothers i 2008, nåede tæt på kurs 700. På samme måde som 700 ikke var en blivende kurs og udtryk for den betydelige ”meroptimisme” og mangel på investeringsrealisme der prægede investorerne, var bundnoteringen på 25 det heller ikke.

Kursen stiger aldrig ”uden grund”

Ingen røg uden ild. Det er et mundheld som også gælder på investeringsmarkederne. Nogle investorer ser mere eller mindre måbende til, mens aktien har haft sit fænomenale kursridt de første 7 måneder af 2013. ”Ordrerne mangler”, siger nogen. Men i virkeligheden er den noget andet som får aktiekursen til at stige dramatisk.

Hverdag præget af dårligdomme og nedjusteringer

Perioden fra 2009-2012 var præget af én lang nedtur. Investorerne ventede med frygt og bange anelser på den næste meddelelser fra Vestas. Nedjusteringer og dårlig forventningsstyring fik investorerne til at frygte det værste. Oveni kom så at Vestas blev ”short sælgernes” yndlingsoffer nummer 1. Udsigten til at dårligdommene ville fortsætte meget længe og sluttelig tvinge Vestas til på det værst tænkelig tidspunkt (med den laveste kurs) til at foretage en altødelæggende og udvandende kapitaludvidelse, gjorde Vestas til et ”nemt” offer. 

”Luk vinduet hvis det blæser”

Den nye bestyrelsesformand har gjort en markant forskel. På samme måde som mennesker vil lukke vinduerne, hvis det blæser udenfor og der kommer kold vind ind, har den nye ledelse gjort det helt rigtige. Startet med at plukke de laveste frugter først. Lukke vinduet når det blæser. Sikre sig at investorerne bliver bedre forventningsstyret og ikke mindst sørget for at ”intet nyt er blevet godt nyt”. Investorerne behøver ikke længere frygte, hvad der ”kommer i morgen”. Der er kommet mere styr på de interne linier og der bliver ikke udviklet på noget, som der måske er købere til.

Børskurs kan afvige fra den ”rigtige” værdi

Meget er således psykologisk. En børskurs kan over lange perioder afvige mere eller mindre fra den ”rigtige” værdi. Det så vi i 2007-2008 og igen da aktiekursen i 2012 ramte 25 nedad. Investorerne sætter deres lid til at ordrerne nok skal komme, hvilket egentlig også er sket i et vist omfang.

Hovedårsagen til at aktien er steget så meget som tilfældet er nu er ikke kun at der blæser mildere politiske vinde overfor alternativ energi, men at selskabet selv har fjernet en del af den negative energi og frustration hos investorerne. Om det kan fortsætte er et godt spørgsmål. Hvis ”godt begyndt er halvt fuldendt” holder, kan aktionærerne glæde sig. Indtil videre kan de bære Bert Nordberg i noget der minder om en guldstol.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk