Bernanke: Operation forløb godt men patienten døde alligevel

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
20. jun 2013

Bernankes udmelding om at en stramning af pengepolitikken fortsat er dataafhængig og at den nok snarere kommer lidt senere end tidligere er ligesom en operation der gik godt, men hvor patienten alligevel dør. Investorerne er mere nervøse end de selv aner. Aktierne og guld faldt, USD og renter steg. Investorerne bekymrer sig om hvor mange der på et tidspunkt skal af med deres statsobligationer, og hvad det vil betyde for renterne.

Pengepolitik fortsat dataafhængig

Ventetiden kan ofte være lang. Sommetider betyder kombinationen af spænding og nervøsitet, at klimaks bliver til en form for antiklimaks. Det må sådan omtrent være det som har været kendetegnende efter Bernankes udmelding om at den fremtidige pengepolitik fortsat er dataafhængig. Jo stærkere væksttal og jo mere beskæftigelsen stiger og arbejdsløsheden falder, jo tidligere vil de månedlige opkøb blive trukket tilbage, genfortalte Bernanke. Det var ikke nogen nyhed.

6,5 % arbejdsløshed udløser ingen automatisk politikændring

Så længe arbejdsløsheden er over 6,5 % og inflationen er under kontrol, fortsætter de pengepolitiske stimulanser. I tillæg hertil og ment for at berolige og minde investorerne om at han er på samme hold som økonomien og aktieinvestorerne, sagde Bernanke eksplicit, at det at arbejdsløsheden når ned i nærheden af 6,5 % ikke i sig selv er en udløsende faktor for en politik ændring; blot en ”tærskel” (threshold). Et udsagn som skulle have beroliget investorerne, men gjorde det ikke.

Renter og USD op, guld og aktier ned

Nettoresultatet af Bernankes tale var at renterne steg til det højeste niveau siden april 2012 og trak USD med op. De stigende renter betød et fald i guldprisen og samtidig trak de stigende renter også aktierne med ned. I det hele taget var det renterne, der dirigerede markedsbevægelsen i går.

På den ene side kan det måske forklares med, at Bernanke rent faktisk var lidt mere vækstpositiv end tidligere. Samtidig er det dog fortsat forventningerne, at USA ikke kommer ned på den ønskede arbejdsløshed før i slutningen af 2014/begyndelsen af 2015.

Investorerne er bange for renteudviklingen

Det mest markante ved udviklingen i går var de stigende renter. Det kan ikke i sig selv forklares ved Bernankes udsagn og forventningerne om hvornår pengepolitikken skal strammes, startende via færre obligationsopkøb. At dømme efter markedsreaktionen er investorerne mere bange end de selv aner for, hvad konsekvenserne bliver når alt for mange skal af med de statsobligationer, som en række investorer har ”risikogemt” sig i de seneste år.

Hvis alibiet for de stigende aktiekurser i et meget stort omfang har været QE1-3, er det mindre overraskende, at investorerne reagerer på denne måned ved udsigten til at støtten på et tidspunkt skal afvikles. Gårsdagens bevægelse har dog mere at gøre med investorernes positionering end en egentlig relation til hvad Bernankes sagde om økonomien og den fremtidige pengepolitik. Investorerne er mere bange for obligationsboblen end for den økonomiske udvikling.

 

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk