Undgå køb af blodiamanter

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
20. jun 2013

Hvordan kan man som forbruger undgå at købe en diamant, der har været med til at finansiere illegale oprørsbevægelsers angreb, uddanne børn til at betjene skydevåben og slå ihjel? Det spørgsmål får jeg (heldigvis) relativt ofte fra danske kunder. Selvom man ikke kan spore, hvorfra en diamanter kommer, kan man i dag være ret sikker på, at kunne købe diamanter med god samvittighed.

En bloddiamant eller en konflikt diamant, som den også kaldes, er betegnelsen for en usleben diamant, der anvendes af oprørsbevægelser eller deres allierede til at finansiere væbnede konflikter med henblik på at underminere lovlige regeringer.  

Den gode nyhed er, at 99% af alle diamanter, der i dag handles er konfliktfri diamanter. Det sagde Suzan Shabangu, Mineral Minister of Resources for nyligt, da hun henvendte sig til hundrevis af nationale og internationale delegerede fra Kimberley Processen i Kimberley I Sydafrika for nylig. 

Kimberley Processen er en international certificeringsordning, der regulerer handlen med uslebne diamanter. Den sigter mod at forhindre strømmen af konfliktdiamanter, mens den beskytter den lovlige handel med uslebne diamanter.

Kimberley Processens certificeringsordning (KPCS) beskriver reglerne for al handel og har udviklet et sæt minimumskrav, som hvert medlem skal opfylde. Det vurderes, at ca. 4% af alle handlede diamanter var konfliktdiamanter, inden KPCS blev etableret.

“Vi er stolte af at være et af de stiftende medlemmer. Sydafrika er endnu mere stolt af, at være blevet valgt til formand for anden gang”, fortsatte Shabangu.

Shabangu fastslog at efter etableringen af KPCS I 2000, har borgerne generelt fået et bedre liv.

“Vi er især glade for at kunne fejre, at mere end 99% af alle diamanter, der handles globalt er konfliktfri og at det har påvirket forbrugernes tillid til denne vare på en positive måde”.

Også Kina, der pt. er verdens næststørste forbruger af diamanter, viser  sin opbakning gennem sin accept af formandsskabet for KPCS i 2014. 

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk