Selvlysende diamanter med super powers

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
07. jun 2013

Man kan næsten blive helt bange for at blive ramt af dens stråler.

Gennem det isblåt lys hviner den af kulde og magi, der ser ud til at kunne frarøve dig din kraft på 2 sekunder. Tzzzzzzttt. Og du er færdig.

Nej ok, der sker selvfølgelig ikke, men når en diamant med stærk flouroscens aktiveres, ser det ganske fantatisk ud.

Flourocens er det lys, som nogle diamanter kaster af sig, når de bliver udsat for ultraviolette stråler.

Mere end 25% af alle diamanter er selvlysende i det same uv lys, som findes på diskoteker, solarier og andre steder med disse lamper.

Dog er det kun 10% af dem, der lyser så stærkt, som den beskrevet ovenfor. De fleste lyser blåt, mens i ca. 5 % af tilfældene reagerer de med  andre farver, som f.eks. rød, gul og grøn.

På diamantcertifikatet bør man kunne se om og i så fald, hvilken grad af flourocens stenen indeholder. Der er 4 niveauer:

• None/nil

• Faint

• Medium

• Strong

Studier viser, at flourocens i de fleste tilfælde ikke har nogen betydning for diamantens udseende, selvom den faktisk kan optræde lysere og klarere, med mindre det er så meget, at den optræder mælkehvid eller olieagtig. I sidstenævnte tilfælde skal man holde sig langt væk.

Som så mange andre paradokser i diamantindustrien gør graden af flourocens diamanter prisfølsomme. Der synes at herske en form for snobbethed overfor diamanter med flourocens. I branchen kan det lyde: Uf nej, den må og skal have none/nil også selvom, de ikke har set stenen i ‘real life’.

Dog skal man være opmærksom på, at graden af flourocens (bør) påvirker prisen. Derfor er det, ved køb af større sten, et meget vigtigt parameter. Jo mere flourocens des billigere bør den være i forhold til andre sten med samme kvalitet, - og det er med eller uden magi.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk