Alt taler imod anlægslofter

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
02. jun 2013

Den årlige stammedans på sundhedsområdet er i fuld gang. På den ene side af bordet sidder regeringen med finansminister Bjarne Corydon i spidsen, og på den anden sidder min kollega fra Midtjylland, Bent Hansen, og jeg som de regionale forhandlere.

Årets helt store stridspunkt er det anlægsloft, som regeringen vil trække ned over regionerne. Et anlægsloft som vil standse eller udskyde allerede aftalte byggerier.

Fordi vi i regionerne har haft styr på økonomien, har vi løbende haft mulighed for at investere i nye energirigtige bygninger og moderne apparatur. Det vil Bjarne Corydon nu sætte en stopper for med et anlægsloft, som absolut ingen mening giver.

Økonomisk er anlægsloftet ufornuftigt. Vi kommer til at bruge flere penge på at vedligeholde nedslidt, energislugende bygninger og på at leje udstyr frem for at købe det, som vil være det mest rentable. Samtidig vil regionernes planlagte investeringer i 2014 for op mod 4 mia. kr. skabe masser af arbejdspladser.

Lad mig give et eksempel: I 2008 fik vi en ekstra bevilling fra den daværende regering på en lille milliard til nyt kræftapparatur. Det betød dengang et markant løft for kræftbehandlingen, og gradvist begyndte vi herhjemme at indhente noget af efterslæbet i forhold til Sverige, hvor flere overlever en kræftsygdom. Men her fem år senere er udstyret næsten lige så forældet, ineffektivt og nedslidt som en fem år gammel computer.

Udstyr og apparatur er også omfattet af anlægsloftet og betyder, at vi ikke engang kan udskifte it, scannere og behandlingsudstyr i en takt, så vi undgår forringelser i behandlingen til danskerne.

Det er i min verden mærkværdigt, at regeringen vil tillade at vende års fremgang til et endnu større gab i forhold til den behandling, som vore naboer i andre lande ser frem til. For her investeres der i det nyeste og mest moderne udstyr.

Vi beder ikke om flere penge. Vi beder bare om at få lov til at bruge skattekronerne på fornuftige og langsigtede investeringer, der vil skabe job, bedre behandling og et mindre forbrug af energi.

 

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk