Har de stribede fra Matas investortække?

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
02. jun 2013

Ejerne bag ved Matas, CVC, har meddelt, at detailhandelskæden bliver børsnoteret. Efter en længere noteringstørke er der nu igen udsigt til at investorerne kan lade investeringsskillingerne rulle. Spørgsmålet er om det er en god eller dårlig investering?

Hvad taler for Matas

  • Første notering i længere tid i kombination med store aktiestigninger, har skabt en IPO appetit
  • Matas er et velkendt navn. Investorerne har en berettiget forventning om hvad en investering i Matas indebærer
  • Matas har på trods af en lav privatforbrugsvækst de seneste år været en af de virksomheder som har klaret sig godt igennem. Det viser styrken af varemærket
  • Prisfastsættelsen bør blive moderat end nok snarere lav. Spredningsgevinst er nærmest et ”folkekrav” efter de seneste års magre noteringsaktivitet. Matas skal være en succes

Hvad taler imod Matas

  • En eksponering mod det hjemlige privatforbrug, som fortsat lider
  • Matas har i store træk haft det danske marked for sig selv. Vil en mere ”offentlig” profil invitere udenlandske konkurrenter indenfor?
  • En kapitalfond som sælger. Matas er givetvis effektiviseret så meget som det lader sig gøre. Samtidig skræmmer sporene fra Pandora. Svarer et køb af Matas til at sutte på et bolsche som andre har været godt i gang med?

Generelle usikkerhedsfaktorer

  • Aktiemarkederne er steget igennem længere tid. Er vi tæt på toppen?
  • De mindre konjunkturfølsomme selskaber har igennem meget lang tid haft ekstrem investormedvind i sejlene. Matas tilhører den midterste del af risikoskalaen. På den ene måde ikke meget afhængig af høj vækst. På den anden side relateret til udviklingen i privatforbruget i Danmark. Risikoen er at Matas bliver lidt ”stuck in the middle” hos investorerne.

Prisen bør blive lav

De kommende år vil en række kapitalfonde skulle foretage en række exits. Tiden fra 2008-2011 var præget af ekstraordinært få exits, og heraf næsten ingen via fondsbørserne. De virksomheder, som blev erhvervet af fondene i 2005-2008 trænger sig dermed på til et investeringsfarvel. Derfor bør den initielle pris som Matas sendes på børsen med være lav, hvis og når kapitalfondene de kommende år skal indhente noget af det som de ikke har nået de seneste år.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk