SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Drengene fra St James bestemmer

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
31. May 2013

- jakkesættet. Der er også en stærk italiensk og amerikansk tradition for, hvordan jakkesættet skal se ud og bruges. Men leder vi efter Det klassiske jakkesæt og Den klassiske brug af jakkesættet, må vi til London og kvarteret St James.

For det er englænderne, der om nogen har opfundet jakkesættet, og den rolle har betydning. Det er lidt ligesom, at kun spaniere kan tilberede den originale paella, franskmænd den rigtige foie gras og danskere en ægte frikadelle.

Englænderne tog over i sidste halvdel af 1700-tallet. Da den franske revolution kappede hovederne af et pynteglad hof, skiftede centret for herremode til England. Stilen blev diskret og underspillet i vævet mørk uld. Den silkeklædte franske pudder- og parykmode var væk.

Englænderne populariserede først kjolen, som vi i dag kender fra kjole og hvidt. I slutningen af 1800-tallet sendte de jakkesættet i omløb.

Store lande som USA, Frankrig og Tyskland var hurtige til at lave deres egne udgaver af jakkesættet. Men de skelede til Englands herremode som resten af den vestlige verden. Det var englænderne, der var højesteret og kunne dømme i sager om jakkesættet.

I praksis udstak det engelske kongehus linjen. Verdenspressen fulgte de engelske konger og særligt kronprinser nøje, og fandt de på nye ideer som at få lavet opslag på bukserne eller bytte den stive skjorteflip ud med en blød og nedfoldet skjortekrave, gik stilen kloden rundt.

Herremodemonopolet gled stille og roligt englænderne af hænde i løbet af 1900-tallet. Det skyldtes deres fald som kolonimagt, men nok endnu mere samfundsudviklingen med teenagere, hippier, ungdomsoprør o.s.v., der splintrede både dame-og herremode i diverse stilretninger.

Når det er sagt, mener jeg, det stadig giver mening at stille spørgsmålet:

Hvordan ser Det klassiske jakkesæt ud, og hvordan bruger man det?

Svaret findes da i det centrale London. I kvarteret St James forvalter bank- og forretningsfolk vores allesammens klassiske jakkesæt, som englænderne nu engang historisk har licens til at gøre. De dikterer i den forbindelse marineblå og koksgrå modeller, sorte lædersko, hvid, lyseblå, blåstribet eller pink skjorte med dobbeltmanchetter, blåligt eller rødligt slips, lommetørklæde i brystlommen og måske ligefrem en signetring af guld på fingeren og en knaphulsblomst.

Se et par friske foto af drengene fra St James:
http://www.stiljournalen.blogspot.dk/2013/05/drengene-fra-st-james.html

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk