SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

På kanten af kaos

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
13. May 2013

Jeg og en kollega er lige blevet færdige med en bog om implementering af strategi. I den forbindelse har vi studeret en lang række erhvervsledere. Forløbet har frigivet et skræmmende billede af vor tids ledelsesmæssige situation.

Hvem og hvad er typiske danske ledere anno 2013 så?

- En mentalt sengeliggende og initiativløs nation?

Lammede er måske en bedre betegnelse…

Vores analyser gennemført på ledere – af andre ledere samt medarbejdere - viser en tendens, hvor frontfigurer klynger sig fast i forestillingen om, at tiden før 2008 nok skal komme tilbage. I mellemtiden slører de deres mangel på fokuseret handlekraft ved at rende til møder og udvise alle mulige former for (nytteløs) produktivitet. Og de omkostningsreducerer og lean´er sig ud af den angst, de forbinder med det at træde i karakter og gøre noget revolutionerende. De foretager sig noget andet, end det de burde. Og alt imens håber de så på, at stormen forhåbentlig en dag driver over, så de igen tør tage de kalkulerede chancer, der jo er så forbandede nødvendige, når en virksomhed skal løfte sig fra et niveau til et epokegørende andet.

Lad mig ordinere et par alternativer til de handlinger, der ifølge analyserne udleves i dag: Erstat nuværende paralysering med det at se tingene i øjnene. Beslut så at finde en (ud)vej der kan føre virksomheden videre. Krise rummer nedtur. Men den rummer også muligheder. Og det er jo dem, der skal udnyttes, inden konkurrenterne gør det.

Som hjælp til at komme i gang med forandringsarbejdet, vil jeg anbefale at læse en bog, jeg netop med stor glæde har fordøjet. Den er skrevet af Jesper Koch.

”På kanten af kaos” hedder den. Jeg synes, den udmærker sig ved at være traditionelle anskueler inden for ledelsesopgaven, overlegen. I bogen kan ledere tilegne sig ideer til, hvordan man med succes skaber energiske organisationer i fremdrift. Og dens indhold understreger, hvor bydende nødvendigt det er, at ledere forfølger deres virksomheds vision, ikke lader sig styre af frygt og stopper med at bruge tid på at se sig over skulderen for at tjekke, om man er den næste der bliver prikket på skulderen. Der på kanten af kaos ligger nemlig menneskets og lederens muligheder for udvikling, innovation og vækst.

Det kræver selvfølgelig at man udnytter den situation, mange virksomheder står i.

 - Overlevelsen, succesen og gennembruddet venter tålmodigt på alle derude….

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk