Rentestigninger illusoriske i meget lang tid

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
03. maj 2013

FED fortsætter den meget ekspansive pengepolitik og ECB valgte torsdag at sænke med 0,25 %. I ly af de vækstdæmpende forhold som de amerikanske budgetopstramninger giver økonomien, ville alt andet have været en sensation. For Europas vedkommende er det en tilpasning til den virkelige og svagere vækstudvikling.

Stimulanser fortsætter længe

Nøgletallene fra USA har i en periode sammen med fortsat faldende renter og udsigter til stimulanser så langt investeringsøjet rækker, været aktiemarkedets bedste ven. Stimulanser fortsætter og det samme gør de lave renter. Derimod ser det ud til at budgetopstramninger får nøgletallene til at blegne lidt. I det mindste i en overgangsperiode. Svagere nøgletal betyder dog samtidig at FED ikke vakler og at udsigterne til stigende renter fortoner sig i horisonten.

5 år med ultra lave renter har afbødet men ikke afhjulpet

Siden Lehmann Brothers kollaps den 15/9 2008 har pengepolitikken været sat på maksimal stimulans. Kritikerne vil hævde at de 5 år ikke for alvor har hjulpet, men at det ville være bedre langsigtet at have startet på en frisk og have ladet falde hvad ikke kan stå. Tilhængerne derimod siger at økonomien og udsigterne ville være meget værre uden stimulanserne. Lidt ligesom medlemsskabet af en klub. Man ved ikke hvad der ville være sket uden stimulanserne.

Stigende renter har meget lange udsigter

I meddelelsen blev alle muligheder holdt åbne og ordlyden ”øge eller reducere stimulanserne på basis af udsigterne”, giver handle og kommunikationsfrirum til de fleste. Reelt set har det fortsat ekstremt lange udsigter at forestille sig, at der bliver plads til stigende renter de kommende kvartaler og år. Set i et centralbank perspektiv. Derimod kan og vil markedsrenterne tænkes at give sig opad.

FED exit strategi ligger tidligst i 2015 – ECB rentestigninger kan have endnu længere udsigter

Analytikere og investorer har over de seneste kvartaler fra tid til anden fokuseret på hvornår FED kommunikativt påbegynder deres pengepolitiske exit strategi og forbereder omverden på, at tiden med de ultra lave renter og nærmet endeløs stimulans, lakker mod enden. Det er dog illusorisk at tro at den tid kommer i 2013 endsige i 2014. Det handler ikke kun om afvejningen mellem vækst, inflation og jobskabelse. Men i ligeså høj grad at centralbanken vil være sikker på at have købt sig en vækstmæssig ”holdbarhedsgaranti”. Det trækker ventetiden ekstra ud.

De som venter på stigende renter kan godt sætte forventningerne på stand by i en rum tid fremover. For USA's vedkommende mindst endnu et år, måske to. For Europa og ECB givetvis endnu længere.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk