SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Arbejdspres gør ensom

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
18. Apr 2013

For seks år siden følte jeg mig ofte ensom. Mit arbejde tog tiden fra samværet med familie og venner. Jeg fik ikke tilbragt tilstrækkelig tid med de mennesker, der for alvor giver mig energi og livsglæde. Jeg kunne ikke komme ud af spiralen, uden at tage en stor beslutning. Derfor lavede jeg om på min arbejdssituation, og denne ændring gjorde det muligt for mig at holde en arbejdsuge på maksimum 35 arbejdstimer, og ingen jobberi i weekenderne. Nu skulle jeg få tid til at invitere gæster igen, lægge op til cafébesøg med vennerne, rejse på weekendophold med veninderne. Være nærværende!

Jeg så frem til at gøre impulsive ting sammen med de rigtige. Sådan troede jeg i hver tilfælde, det skulle blive.

Men så blev jeg hurtigt ramt af virkelighedens hårde kølle.

Min omgangskreds de knoklede nemlig noget i retning af 18 timer i døgnet. Det havde jeg bare haft for travlt til at opdage.

I denne uge har tre personer i mit netværk rykket en aftale, blot en dag eller et par timer inden, vi skulle mødes. Alle gange med begrundelsen, at noget uventet og arbejdsmæssigt pludseligt var kommet i vejen. To har meldt sig syge, fordi de har stress symptomer.

Denne uge er ikke meget anderledes end andre.

Jeg har lært, at aftaler skal bookes med folk mindst 3-4 uger i god tid. For ellers er deres kalender nemlig allerede fyldt. Og enten er den spækket med arbejde eller spærret til såkaldte fri weekender, som mennesker lægger ind for at regenerere de stumper der dannedes i den forgangene tid, og som blev en konsekvens af alt, alt for mange aktiviteter, erhvervsmøder og arbejdsmæssige opgaver.

Her til formiddag havde jeg besøg af en veninde. Hvilket kunne lade sig gøre med kort varsel. Men kun fordi hun for en uge siden har kvittet sit topjob. Og fordi at hvis hun havde været en surfer, ville bølgerne have knust hende. Prisen for at være stjerne på erhvervshimlen var blevet for stor, og imens antallet af hendes LinkedIn netværk voksede stødt, svandt antallet af de rigtige venner og bekendtskaber. Det kedelige ved historien er desværre, at de gamle relationer ikke var i færd med at dø en naturlig død, men derimod var ved at gå i opløsning på grund af manglende pleje og tilstedeværelse.

I forbindelse med tilblivelsen af min og kollegas bog om Strategi implementering deltog jeg for nylig i en undersøgelse om lederes psykiske kompetencer. Resultatet viste, at 60 % af alle ledere på alle niveauer føler sig udbrændte mere end halvdelen af deres arbejdsuge (som er på gennemsnitligt 58 timer).

Og de føler sig ensomme, fordi de ikke når at følge tilstedeværende med i deres tætte relationers liv og velbefindende. Hvilket i sig selv giver anledning til at føle sig udbrændt og stresset.

Og så kører møllen med snebolden der ruller…..

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk