Passive investeringsfonde vinder frem – i USA...

Gennem de sidste år har passive indeksfonde (og ETF'er – exchange traded funds) vundet frem i mange vestlige lande, mens danskerne er gået glip af de højere afkast, som indeksfondene leverer. Danske banker og aktive formueforvaltere gør nemlig sit til at holde danskerne fra fadet. Selv er jeg meget stor fortaler for passiv indeksinvestering med ETF'er og glæder mig over, at amerikanerne viser vejen.

Aktiv investering går af mode

En nyere rapport fra Morningstar viser, at der de sidste 10 år har været nettotilgang af penge ind i passive amerikanske investeringsfonde, mens der tages penge ud af aktive fonde. Især 2012 har været et rædsels år for aktive fonde, hvor der er taget omkring 700 milliarder kroner ud. De passive har omvendt oplevet en tilgang på over 350 milliarder kroner.

Indeksfonde finder ikke frem til private banking kundernes opsparinger

Andelen af penge i passive fonde er nu oppe på ca. 26 procent i USA og er steget støt lige siden 80'erne. Til sammenligning står det relativt stille i Danmark med kun omkring 2 procent af danskernes penge i investeringsforeninger med indeksstrategi ifølge en vurdering fra Morningstar.

Det er tal vi i Miranova i høj grad kan bekræfte, når vi ser på danskernes investeringer i pensioner og selskabsdepoter blandt andet foretaget via private banking aftaler. Hvis en indeksfond overhovedet har fundet vej til depoterne, udgør de meget mindre end de 26 procent, vi ser i USA. Nordiske investorer holder omkring 30 milliarder kroner ETF'er fra udbyderen iShares, hvilket er 30 procent mere end året før. Men det er hovedsagligt institutionelle investorer, som holder ETF'erne – altså ikke private banking kunderne.

"Ekstra" afkast er mulige men usandsynlige

Fortalerne for aktiv investering kan sige hvad de vil om mulighederne for de højere afkast. Faktum er, at det er usandsynligt med højere afkast, og det kan ikke dokumenteres. Tallene fortsætter med at vise, at de aktive fonde skiftes ud med passive - i andre lande.

Spørgsmålet er, hvor længe du vil lade dine penge stå i aktive fonde, der med høje omkostninger æder løs af dit afkast?