Nyt investeringstip!

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
13. apr 2013

Hvor mange gange har vi ikke siddet og læst om en aktie, noget kunst eller design og tænkt:

”Det var kattens… - hvis bare jeg havde vidst dengang, at dette ville stige så meget, så skulle jeg købt flere, undladt at sælge osv…”Jeg har i hvert fald siddet i den situation temmelig mange gange, og set en investeringsmulighed passere hastigt forbi snuden af mig, og jeg bliver lige ærgerlig hver gang.

Uanset om man spekulerer i valutakurser, aktiekurser, boligpriser eller lignende, er der ikke noget så tilfredsstillende som at ramme den helt rigtigt. Køb på laveste niveau  - sælg på højeste – og endnu bedre, hvis du når at sælge, lige inden det dykker. Ahhhhh –behagelig følelse.

Det er dog ikke helt på samme måde med diamanter. For de styrtdykker heldigvis ikke lige pludseligt. Det er en råvare, der kun forekommer i begrænsede mængder og med stigende efterspørgsel på.

Nu øjner sig måske en chance for at være én af de første til at hoppe på toget mod at gøre en rigtig god investering.

Hvis man skal tro eksperter, bærer brune diamanter rundt på et ultra interessant investeringspotentiale. Og det er på trods af, at det ikke er mere end ca. 30 år siden, de var anset for at være værdiløse.

Ifølge Colin Ferguson, der ejer Rare Investment i Vancouver, vil netop denne farve blive det nye investeringshit inden for diamanter.

De stigende priser på stenene synes at fortsætte, og det gælder særligt de farvede diamanter, som kun udgør ca. 2% af alle diamanter. I en Forbes artikel blev det sidste år offentliggjort, at en 5 CT Fancy Yellow diamant steg i værdi med 180% fra 2001 til 2011.

Ferguson fremhæver desuden en række nyere eksempler:

I sidste måned blev en 0.51 CT Purplish Pink diamant solgt på Sothesby for $ 338.500, hvilket er 550 % mere end, hvad de forventede. Ligeledes blev en Fancy Blue diamant på 10 CT solgt i November 2012 for $ 17.3 millioner, hvilket er betydelig mere end de $3.2 millioner, de havde forventet. Sådanne høje hammerslag er ikke usædvanlige længere, og der er ingen incitamenter for, at det ikke vil fortsætte.

Ferguson mener, at om 5 år vil brune diamanter, der omfatter farvenuancer som champagne, cognac, chokolade og hasselnød, begynde at stige voldsomt i pris. Hans påstand er velbegrundet.

I 2018 forventes Rio Tintos Argyle mine i Australien at lukke, da den på det tidspunkt forudsiges at være udtømt. Den producerer hvide diamanter, champagnefarvede/brune diamanter og står for 90% af verdensmarkedets pink diamanter. Der er pt. ingen anden mine, der kan erstatte denne produktion. Det betyder, at ubalancen mellem udbud og efterspørgsel øges gevaldigt.

Ferguson bemærker desuden, at efterspørgslen på brune diamanter allerede er stigende, idet der sælges flere og flere smykker med brune og cognacfarvede diamanter.

Den øgede efterspørgsel fra Indien og Kina påvirker ligeledes denne udvikling, og det skønnes, at der årligt sælges for $ 5 milliarder smykker med de brune sten.

I dag kan brune diamanter stadig købes til relativt lave priser. F.eks. kan en 1 CT brun diamant, i en god kvalitet, købes for omkring 60.000 kr. Til sammenligning vil 1 CT Fancy Intense Pink i dag koste omkring 2 – 2.5 millioner kr.

Om jeg selv vil benytte mig af investeringstippet om de brune diamanter, har jeg endnu ikke besluttet, men jeg vil i hvert fald holde ekstra øje med dem. Og jeg lover, at jeg bliver rigtig rigtig træt, hvis jeg denne gang ikke er med på vognen.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk