ROI i diamantbranchen

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
25. mar 2013

Diamanter som investeringsobjekt er mere populært end nogen sinde. En ny rapport foretaget af Rapaport Diamond Statistics afslører interessante roi tal i diamantbranchen. Hvis man for 10 år siden havde investeret 1000 USD, havde man i dag fået følgende igen:

1)    Guld 4824 USD

2)    Platin 2573 USD

3)    Diamanter (5 CT) 2560 USD

4)    Nasdaq 2260 USD

5)    Diamanter (3 CT) 2238 USD

6)    Dow Jones 1571 USD

Gennem de senere år er der sket en markant udvikling i interessen for diamanter som investeringsobjekt. Flere professionelle skandinaviske investorer er også begyndt at tage diamanter ind, som en del af deres investeringsportefølje.

Prisen pr. carat for fancy colour diamanter er steget markant de sidste 10 år. Her er nogle eksempler:

• 2003 – 3.58 CT Fancy Intense Pink blev solgt for 115.000 USD pr. ct.

• 2007 – 3.86 CT Fancy Intense pink blev solgt for 390.000 USD pr. ct

• 2011 – 4.59 CT Fancy Intense pink blev solgt for 624.000 USD pr. ct.

Den SAMME 3.17 CT Fancy Bntense blue blev i 2006 handlet for 1 miilion USD og videresolgt i 2011 for 2.3 millioner USD.

Som rådgiver for potentielle diamantinvestorer, gør jeg altid opmærksom på, at der kan være 2 veje at gå, når det gælder diamantinvestering. Den ene mulighed er at investere i store (fra 3 CT og opefter) hvide diamanter, den anden er at investere i naturligt farvede diamanter.

Diamanter forekommer i alle farver. De brune er de hyppigst forekomne, dernæst de svagt gullige og herefter de hvide/farveløse. Men de kan også være pink, blå, grønne, sorte og røde. Og jo mere intens farven er og jo renere den er, des mere sjælden og kostbar er stenen.

De hvide diamanters prisstruktur er for en handler relativ gennemskuelig, og det er en vare, der altid er købere til og derfor let omsættelige. De farvede diamanters prisstruktur er langt mere ugennemskuelig, de er ikke altid lige så populære, som de større hvide, men der kan være en potentielt større gevinst at hente ved senere salg, da de er meget sjældne.

For eksemplets skyld, kan man i skrivende stund få en hvid 5 CT G VS1 med det helt rigtige GIA certifikat for ca. 2 millioner kroner.

Eller man kan få en ca. 0.70 – 0.90 CT Fancy Intense Pink VS2 – SI til samme beløb.

Man kan også holde øje med den forestående auktion den 8. April. Traditionen tro vil Hong Kong Convention and Exhibition Center igen være vært ved forårsauktionen. Det rygtes, at der præsenteres nogle ganske usædvanlige fancy colour diamanter.

Det er altid spændende, når der kommer der kommer særlig sjældne diamanter under hammeren på de udenlandske auktioner. Resultaterne er med til at sætte nye benchmarks i markedet, og det er derfor værd at holde øje med som diamanthandler eller investor.

Blandt fortræffelighederne kommer en hjerteslebet 3.04 CT Fancy Intense Blue diamant fattet i en ring og omkranset af pink og farveløse diamanter. Ringen forventes at indbringe et sted mellem 2 – 2.5 millioner USD.

En anden ring bærer en Fancy Vivid Yellow på 13.10 CT, omkranset af pink diamanter. Denne anslås at indbringe mellem 900.000 og 1.5 millioner USD.

Hvis man ikke har nær så meget at gøre godt med, men stadig vil være med på vognen, kan man købe en 1 CT D IF - den ultimative og bedste kvalitet, som i snit kun findes ca. 750 stk. på markedet af hvert år. Den koster i øjeblikket omkring 36.000 usd / 110.000 dkr. på diamantbørsen.

Modsat aktier og store guldbarer er diamanter nemmere at bære og pynter trods alt lidt mere, og hvis man blot vil købe en smuk en af slagsen, der ikke er af investeringskvalitet, kan man formedelst  40-55.000 kr. få en ganske nydelig 1 CT.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk