Varmeregningen stiger med 5000 kroner i år

authorimage
BLOGS
Af: Helge J. Pedersen
22. mar 2013

Jævndøgn er passeret og ud fra en rent geografisk betragtning er det nu forår. Men hold da op, hvor er det fortsat koldt. Og kulden koster altså kassen. Faktisk bliver varmeregningen for denne vinter hele 5000 kr. dyrere end sidste vinter, for dem som fortsat har et oliefyr installeret derhjemme.

Afgifterne bærer sin del af skylden
Det er dog ikke kun den kolde vinter, som forbrugerne kan klandre for udgiftsstigningen. Den dækker faktisk kun halvdelen af stigningen. Prisen på fyringsolien er nemlig også steget, hvilket dog ikke skyldes, at selve olieprisen er steget, men at afgifterne (energi-afgifter og CO2-afgifter), som vi betaler på fyringsolien har fået et ordentligt nøk i vejret. Siden begyndelsen af 2013 er de således tilsammen steget med 408 kroner pr. 1000 liter, og eftersom vi også betaler moms af afgifterne! bliver den samlede merudgift for forbrugerne altså på hele 510 kr. pr. 1000 liter fyringsolie.

Mindre til andet forbrug
Tilsammen udgør afgifterne næsten halvdelen af forbrugerprisen på fyringsolien, så mens staten og olieselskaberne tjener på den kolde vinter, kan stigningen i varmeudgifterne være en medvirkende årsag til, at det stadig er så svært at få gang i detailhandlen. Merudgifter til varme betyder jo, at der bliver mindre til overs til andet forbrug.  Og i år, hvor varmeregningen er steget med gigantiske 22%, altså langt mere end de almindelige forbrugerpriser og for den sags skyld også lønningerne, er jeg ret sikker på, at det får mange til at holde igen med andet forbrug – ikke mindst så længe jobusikkerheden er stor.

Så der er bare at håbe på, at det rigtige forår snart melder sin ankomst – for afgifterne røres der ikke ved – så vi igen får frigjort lidt købekraft, og forårsfornemmelserne kan få kasseapparaterne til at klinge lystigere. Ellers er der stor risiko for, at kulden bliver liggende over dansk økonomi længe endnu.

Profil
Helge J. Pedersen authorimage Uddannet cand.polit. Startede karrieren i Privatbanken, der siden blev til Unibank og nu Nordea. Har undervist i nationaløkonomi på Københavns Universitet og CBS, og har skrevet lærebogen "Nationaløkonomi på dansk."
Tidligere bloggere på borsen.dk