Lavt frygtindeks er kortsigtet frygtindgydende

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
12. mar 2013

I takt med at aktierne fortsætter med at stige, falder frygtens indeks, VIX. Investorerne sender et signal om at alt ånder fred og ro og ingen farer, og det er netop deri faren består.

VIX og aktierne udvikler sig omvendt

VIX indekset måler den underliggende nervøsitet i aktiemarkederne igennem en underliggende pris for at gardere sig mod udsving og i praksis mest faldende aktiekurser. Når aktierne går op falder den oplevede risiko og lysten til at forsikre sig falder. Omvendt når aktiekurserne går ned; så stiger frygten for yderligere kursfald, og investorerne vil i stigende grad forsikre sig mod nye kursfald.

VIX og forsikring

Det er lidt som med forsikringer. Hvis man lige har oplevet et indbrud i en lejlighedsopgang, bliver beboerne ekstra opmærksomme på om de har den rette forsikringsdækning. Samtidig frygter de for det næste indbrud, selv om det i praksis nok er mindre sandsynligt, at det næste indbrud er umiddelbart forestående, idet der bliver gjort tiltag til at sikre opgangen.

VIX skal ”læses” omvendt i ekstreme situationer

”Fred og ro og ingen fare” er normalt et faresignal. Når investorerne er tilbagelænede og kurserne igennem en længere periode har været stigende, er den kortsigtede bue spændt ganske hårdt. Der skal således mindre ufordelagtige ting til at bevæge aktiekurserne ekstra meget.

Konkret betyder det ”omsat” til aktiemarkedssprog, at eventuelle hårdknuder i forhandlingerne om det amerikanske budget og nedskæringer kan være en af de faktorer, som kortsigtet kan få og spille en større rolle end ellers; fordi aktierne er steget og investorerne så i givet fald bliver taget sådan lidt uforberedt.

Kortsigtede ugler i investeringsmosen

Det er fortsat det mest sandsynlige at aktierne ender året højere end aktuelt. Et lavt frygtindeks er kortsigtet frygtindgydende og i sig selv urovækkende og mere et negativt end positivt varsel for de kommende uger. Ikke mindst fordi vi er på vej imod ”sell in May and stay away” logikken.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk