Lego er ikke investeringsklodset

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
05. mar 2013

Private investorer ser i stigende grad positivt på at investere i og eje selskaber som planlægger at blive børsnoteret. På trods af de seneste års mange negative historier og nedgang i overskuddet er DONG stadig i de privates børsnoteringsbevidsthed. Men den absolutte investeringsmæssige superstjerne er ikke overraskende Lego.Halvdelen af investorerne angiver i et åbent spørgsmål, at de er positive til at eje aktier i Lego.

Stigende aktiekurser er godt for risikofornemmelsen

Aktiekurserne har været stigende igennem længere tid og efter en længere periode med tørke for nyintroduktioner, er der igen begyndt at komme optimisme på den front. Den basale forudsætning for at selskaber kan få tilført ny aktiekapital eller blive børsnoteret er, at der er en efterspørgsel. Denne efterspørgsel og stigende risikoappetit kommer efter en længere periode med stigende aktiekurser og faldende fornemmelse for risiko.

De private kunder er klar

Hos Nordnet har vi taget temperaturen på de privates lyst og villighed til at binde an med børsnoteringer efter nogle år med en betydelig generel noteringstørke. Spørgsmålene er gået på om de private synes godt om at eje aktier i olieserviceselskabet Welltec og detailgiganten Matas. Samtidig har vi givet investorerne frit spillerum til selv at foreslå et selskab, som det kunne være ønskværdigt at eje aktier i.

Welltec og Matas side om side

Med nogenlunde lige stor opbakning til Welltec og Matas ligger de to selskaber side om side i konkurrence om de private investores gunst. Ca. halvdelen af mere end 1000 private investorer svarer tilbage at de kunne forestille sig at eje aktier i de to selskaber. Af andre ting fra undersøgelsen kan det fremhæves, at:

  • Den store besvarelsesprocent vidner om en stigende interesse for børsintroduktioner og aktiehandel generelt.
  • De private investorer er i stigende grad blev aktieinvesteringslystne. Ikke underligt med de meget lave renter og de generelt dårlige alternative afkastmuligheder.
  • Selv om DONG har gennemlevet en turbulent periode med et dramatisk indtjeningsfald, udskiftning af ledelsen, en stor gældsbyrde og 2 fejlslagne forsøg på at blive børsnoteret i bagagen, har de private investorer endnu ikke opgivet tanken om at investere i og eje aktier i DONG. Selskabet er nummer ”2” i fritekst tilkendegivelserne.
  • Selv om JYSK og Grundfos er nationalklenodier, som investorerne kunne se sig selv langsigtet i som investorer, er interessen konkret ikke overvældende.
  • Danfoss nævnes efter DONG som et af de mest interessante selskaber for de private at investere i.

 

Ingen over og ingen ved siden af Lego

Oven over alle svæver og stråler dog legetøjsgiganten Lego. Mere end 3 x så mange vil foretrække at eje aktier i Lego fremfor DONG; Over halvdelen af de der selv skulle angive et selskab, peger uopfordret på Lego.

Det er ikke så mærkeligt. Lego leverer det ene fremragende regnskab efter det andet og var regnskabsakutelle i netop sidste uge. Lego viser vejen midt i en tid præget af økonomisk usikkerhed. De er et virksomhedsfyrtårn og en ledestjerne.

Lego høster nu frugterne af de seneste års slidsomme arbejde og kan lade sig hylde som Danmarks ukronede investeringsdarling. Selv om der ligger mange personers hårde arbejde bag ved fremgangen, er tanken vel ikke så fjern, at Jørgen Vig Knudstorp er en helt af Lionel Messi dimensioner. Den ene i Billund; den anden i Barcelona. Jørgen Vig Knudstorp må have en høj stjerne på transfermarkedet ligesom Messi. I hvert fald, hvis men som Nordnet har gjort, spørger de private investorer.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk