Berlusconi og kaos vs Monti eller kaos

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
22. feb 2013

Italiensk valg - vælger italienerne kaos eller fremtiden?

Investorerne gør klogt i at regne Berlusconi med som joker i weekendens valg i Italien. En valgsejr til ham vil få nervøsiteten frem igen og skabe tvivl om hvorvidt reformerne fortsætter. Reelt set spiller det dog en mindre rolle hvem der bliver valgt. Det er ligesom med bilerne i Legoland. De drejer ikke fordi politikerne drejer, men fordi de kører på skinner hvor retningen er forudbestemt. Reformprocessen i Italien bør have forladt perronen med en enkeltbillet.

Italienerne stemmer

I weekenden er ventetiden forbi for italienerne. De går til stemmeurnerne. Som en trold af en æske er Berlusconi tilbage på den politiske scene og i hans vante stil appellerer han til italienerne om, at der er en ”anden vej”. At dømme efter meningsmålingerne har han ganske god succes med det. Spørgsmålet er hvordan det forholder sig når kampformen skal måles i selve stemmelokalet?

Ingen alternativ til reformer

Italienerne er ligesom andre sydeuropæere trætte af reformer, og derfor er det i det mindste ikke urealistisk, at der kan komme politiske overraskelser, som i en eller anden form truer med at sætte de hårdt tiltrængte reformer i stå og køre dem ”baglæns”. Der er dog reelt ingen alternativer til reformerne. Hvis den kommende leder i Italien vælger at køre en ”ikke-reform” kurs, vil det øjeblikkeligt udløse uro på de finansielle markeder. Renten på 10-årige statsobligationer vil stige ikke kun i Italien, men også i Spanien.

Investorerne vil tænke, at hvis det er muligt i Italien, vil også Spanien ”prøve til”. På den måde vil der blive basis for social uro og et førtidigt politisk skifte vil der blive spekuleret i. Italiensk valg kan give europæerne, tyskerne og ikke mindst ECB stærk hovedpine.

Reelt er der dog ingen alternativer til reformerne. Uanset hvem der sidder og drejer på rattet i bilerne bør vejen være givet på forhånd. Årtiers overforbrug, lavvækst og manglende produktivitetsfremgang skal om ikke rulles tilbage, så dog korrigeres for globaliseringen, som sætter standarderne. Uanset hvad italienerne måtte ønske er der reelt ingen vej tilbage.

De finansielle markeder kan ikke lide usikkerhed, og det kan en ny politisk kurs udstikke. En stor opbakning til Berlusconi vil skabe tvivl om reformtogets hastighed og retning og være et skridt væk fra en løsning.

Monti eller kaos

Investorerne sætter deres lid til en forlængelse af Montis reformkurs. Den har været en fornyelse. Renterne er faldet og den økonomiske deroute er bagstoppet. Hvis du ikke har mulighed for at følge valget i weekenden, kan du følge med mandag morgen på aktiemarkederne og i udviklingen for de ti-årige statsobligationer. Her kan du få valgresultatet retrospektivt og indirekte se om Monti og hans reformfløj får mandat til at fortsætte. Monti eller kaos.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk