Vestas, Deminor og fortiden

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
20. feb 2013

Det står nu klart at det belgiske advokatfirma på vegne af investorer igen vil rippe op i fortiden og spørger ledelsen i Vestas, hvorfor der i en ikke alt for fjern fortid blev lavet forskellige krumspring, som kunne sløre billedet af hvordan det gik. Til gengæld er det meget utydeligt hvad denne sag skal gøre af gode ting for Vestas’ aktionærer. Man skal ikke græde over spildt mælk og det gælder også for aktiekurser.

Vestas er danmarks folkeaktie

Vestas er Danmarks folkeaktie nummer 1. Altså ikke hvis man måler på hvor mange kroner de private har investeret her. I sagens natur sidder Novo Nordisk sikkert i sadlen på podiepladsen med en markedsværdi som er mere end 35 % af den samlede værdi af de danske børsnoterede selskaber.

Sikkert heller ikke hvis man ser på totalt set hvor mange forskellige aktionærer der findes. Men målt på hvor mange investorer, som føler sig tiltrukket af aktien. Mange har en holdning for/imod vedvarende energi. Vestas skaber opmærksomhed og deler investeringsvandene.

”Aldrig er så mange aktionærer blevet skuffet over så få"

I sin hyldesttale til Royal Air Force sagde Winston Churchill i 1940, at ”aldrig har så mange haft så meget at takke så få for”. Hvis man skulle omskrive det til det ragnarok som Vestas’ aktionærer har været udsat for og måtte lægge ryg til, kunne man hævde, at ”Aldrig er så mange aktionærer blevet skuffet over så”. Ledelsen er som en træner. Det vil ultimativt altid være deres ansvar. Sådan er det for Morten Olsen og fodboldlandsholdet og ligeså for Ditlev Engel og co.

Fortiden er fortiden

Uanset hvor mange gange Deminor på vegne af investorer genfremsætter deres krav, kommer det ikke de nuværende aktionærer til gode. Der findes ingen ansvarsforsikring som bare tilnærmelsesvis vil kunne give en kompensation, som batter noget. Man kan ikke græde over spildt mælk. Højest være ærgerlig og frustreret, men hold tårerne tilbage. Tør øjnene og se så at komme videre.

Deminor, nedskrivninger, skuffede forventningerne og illusioner rimer på fortid. Ansvarlighed, tilpasning og en langt bedre styring af forventningerne rimer på Vestas og fremtiden.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk