Apple har mistet sin investeringsmæssige kultstatus

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
24. jan 2013

Apple er en fænomenal succes. Når investorerne alligevel er blevet meget mere forbeholdne overfor aktien og salgsrekorder mere er lig med kursfald end ditto stigninger, er det blandt andet et tegn på, at investorerne er blevet forvente; men også at konkurrencen til Apple i dag er meget hårdere i dag end historisk. Kursfald på 30 % fra toppen er ikke det som kommer til at trække aktiemarkederne markant ned i det generelle tilfælde. Investorerne kigger andre steder hen.

Apple stort fald eller mindre stigning?

Apple er faldet med ca. 30 % siden aktien toppede i september 2012. Det lyder umiddelbart af ganske meget og er det også. På den anden side er det fortsat sådan, at aktien er mere 50 doblet siden aktien ramte et lavpunkt i 2003. Nogle vil kalde det et stort fald, mens andre mere karakteriserer det som om en meget stor stigning ”blot” er blevet mindre. Det afhænger af øjnene der ser og hvornår der er blevet investeret.

Apples tid som benchmark er forbi

Fantastiske og dygtige selskaber har deres tid i "Hall of Fame". Apple har haft den og har den i og for sig stadig. Apple er fortsat portrættet af en gigant succes. Selv om aktien er faldet med 30 % fra toppen og Apple fortsat vægter ganske meget i forskellige indeks, har det dog ikke kunne ødelægge den generelt gode stemning på aktiemarkederne. Just i går nåede S&P 500 op i underkanten af 1500, som ikke er særlig langt fra tidligere rekorder. På trods af Apples fald fra tinderne.

Investorerne er nomader

Investorerne er på vandring. Apples storhedstid på børserne har varet mere end 9 år. Hvilken anden virksomhed kan bryste sig af at være i den absolutte verdenselite 9 år i træk? At dømme efter de seneste måneders kursfald er i det mindste nogle af de investorerne på vej mod nye investeringsgræsmarker.

Lavere Apple kurser kan være en negativ katalysator for aktiemarkederne. I kombination med de seneste måneders markante generelle kursstigninger, kan det potentielt gøre markederne mere sårbare. På den anden side er der ved at brede sig en investeringsopfattelse af, at der fremover kan blive andre heste at sætte sine penge på og investere i.

Et æble om dagen er sundt, hedder ordsproget. Det har det været for Appleinvestorerne i 9 år.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk