Et fælles nytårsforsæt

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
03. jan 2013

Som store dele af den danske befolkning sad jeg også klar, da statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale løb over skærmen 1. januar. Statsministeren har fået hårde ord med på vejen for talens indhold, men på ét punkt må jeg give Helle Thorning-Schmidt ret. I talen slog hun nemlig et slag for at fjerne unødvendige regler, og hun er heldigvis ikke den eneste.

Her i juledagene skrev Børsen, at Liberal Alliance vil præsentere Folketinget for 62 konkrete forslag til, hvordan man kommer regelrytteriet i erhvervslivet til livs. De 62 forslag følger i kølvandet på de 40 forslag til administrative lettelser, Virksomhedsforum for Enklere Regler (VER) fremsatte tilbage i oktober 2012. Og nu er VER på vej med yderligere 61 nye forslag.

Det store fokus på det regelrytteri, som efter min mening har kendetegnet dansk politik i de seneste år, glæder mig. Og jeg ved godt, at mit eget parti har stået bag mange regler. I 2011 påviste Berlingske en stor stigning i regelrytteriet under VK-regeringen. Antallet af nye love, bekendtgørelser og cirkulærer steg fra 2001 til 2010 med hele 66 pct. Vores land skal selvfølgelig reguleres, men jeg kan godt blive betænkelig ved antallet af reguleringer.


Set i lyset af de seneste års regelrytteri lancerede Region Syddanmark i september 2012 kampagnen ”Stop regelrytteriet”. Her inviterede vi ansatte, virksomheder og borgere til at komme med idéer til, hvordan vi i regionen kunne flytte flere ressourcer fra regler og unødige dokumentationsopgaver til bedre service. Da kampagnen sluttede lige før jul, havde vi mere end 200 henvendelser med konkrete forslag til ændringer af regler, procedurer og afskafning af unødvendigt bureaukrati.

På baggrund af henvendelserne arbejder regionen allerede nu på en række ændringer, herunder ser vi på mulighederne for at kunne gøre bookingsystem for mammografi mere fleksibelt for kvinder, der f.eks. hellere vil screenes tæt på deres job frem for tæt på deres bopæl, indførelse af videomøder, så der undgås spildtid på vejene og oprettelse af et single sign-on system, så hver medarbejder kun har et enkelt log-in til IT-systemerne.

For det kan for eksempel ikke være rigtigt, at en læge på Odense Universitetshospital skal bruge 22 minutter om dagen på at logge ind på ni forskellige systemer. Minutter han eller hun burde bruge ude hos patienterne.

Så uanset om Helle Thorning-Schmidt er blevet inspireret af side 63 i sit eget regeringsgrundlag, hvor der står: ”regeringen vil i samarbejde med kommuner og regioner iværksætte en reform med fokus på … afbureaukratisering,” eller af vores regelrytteri-kampagne, så kunne jeg ikke være mere enig!

For i en tid, hvor menuen står på økonomisk smalkost, kan det kun gå for langsomt med at få ryddet op i de store bunker af irrelevante regler og unødigt bureaukrati både erhvervslivet, borgere og det offentlige dagligt kæmper med.

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk