Omstilling til arbejde

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
23. dec 2012

Står man sammen, er man stærkere.

Det er den lære, jeg har fået fra et bredt samarbejde mellem tre sydjyske kommuner, Region Syddanmark, lokale uddannelsesinstitutioner og a-kasser - samt en millionstor økonomisk støtte fra EU. I en tid med megen diskussion om den såkaldte akut-job-pakke, kan vi se de første resultater af en bevidst indsats for at hjælpe en stor gruppe af ledige fra vores område videre i arbejdslivet.

Erfaringerne fra indsatsen fortæller os samtidig, at skal man hjælpe ledige fra de traditionelle industri-arbejdspladser tilbage i arbejdslivet, så skal mange af dem uddannes til andre brancher.

Det fastslår en ny rapport om det projekt, hvor 406 medarbejdere hos LM Glasfiber i Lunderskov og Hammerslev tog mod et tilbud om uddannelse, da virksomheden i 2010 måtte afskedige næsten 1.650 medarbejdere. Evalueringsrapporten viser videre, at 110 ud af de 406 allerede var i job ved udgangen af 2. kvartal i år, hvor projektet sluttede.

Umiddelbart efter afskedigelserne blev der søgt om hjælp fra EU’s Globaliseringsfond til en ekstraordinær indsats for at sikre de ledige en hurtig og varig tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Fonden bevilgede godt 46 mio. kr. til projektet, men der blev ”kun” brugt knap 29 mio. kr., og de overskydende midler er nu sendt tilbage til EU-kassen.

Indsatsen skulle afklare og vejlede de ledige hen imod fremtidige uddannelses- og jobmuligheder, ligesom man har opkvalificeret deltagerne til nye brancher.

Mange af de afskedigede fra LM Glasfiber er nemlig ufaglærte med primær erfaring fra industrien, men da branchen er trængt, og virksomhederne i højere grad efterspørger uddannet arbejdskraft, har der været behov for at hjælpe de afskedigede til job, der hvor der er vækst i vores syddanske region, blandt andet inden for områder som design, turisme, energi, fødevarer og sundhed.

Evalueringen viser videre, at det især er områderne energi og fødevarer/sundhed, som deltagerne har søgt at dygtiggøre sig inden for. Samtidig er flere blevet opkvalificeret fra ufaglært til faglært inden for uddannelser som elektriker, plastmager, vingemølleteknikere og lignende.

Samtidig har LM-projektet bidraget til at sikre, at virksomhederne i området - ikke mindst i de fire vækstbrancher - fremover kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft, så mulighederne for vækst og beskæftigelse ikke bremses af mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Selv nogle af de deltagere, der var skeptiske ved projektets start, tilkendegav ved afslutningen at LM-projektet, at forløbet har åbnet deres øjne for vigtigheden af uddannelse, ligesom det har givet dem mod på at søge nye karriereveje, hvor jobmulighederne er bedre end i industrien.

Den samme lære fik vi, da 350 smede, svejsere og administrative medarbejdere på Vestas’ tårnfabrik i Varde sidste år fik den triste besked, at de mister deres job, da fabrikken lukker.

Men vi lærte også, at vi selv kan handle og få gode resultater, hvis vi samarbejder på tværs mellem virksomheder og det offentlige.

For det tog os dengang reelt kun få timer at få en aftale i stand mellem regionen og Offshore Center Danmark i Esbjerg om at hjælpe de mange dygtige medarbejdere til et nyt job – blot20 kilometerfra den nu snart tidligere arbejdsplads. Situationen er nemlig den, at flere virksomheder i offshore-sektoren mangler kvalificeret arbejdskraft.

De to eksempler understreger, hvor vigtigt det er, at vi i fællesskab løfter opgaverne og rykker ud med hurtig hjælp og uddannelse. Vi kan ikke få krisen til at gå væk, men vi skal hjælpe flest muligt væk fra ufrivillig ledighed og offentlig forsørgelse.

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk