Apple – faldende kniv eller købsmulighed?

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
07. dec 2012

Siden aktien i september nåede sit hidtil højeste niveau, er Apple faldet med ca. 25 %. Nogle investorer spørger sig om det er en faldende kniv, som man skal holde sig langt væk fra eller en mulighed for kortsigtet at gøre en god forretning?

Apple – aktien der blev 70 doblet på 9 år

Apple har investeringsmæssigt gennemlevet en fantastisk transformation. Selskabet er i dag en af de få som kan bryste sig af at tjene mange penge på at en betydelig del af deres ydelse er hardware. Tilsat en stor portion brugervenlighed har det gjort at de investorer, som i 2003 satte deres lid til at Steve Jobs ville være i stand til at gøre det umulige muligt og fortsat er investorer, har fået deres penge ca. 70 gange igen!

Succes skaber konkurrence

Apple har i en vis udstrækning lukreret på at de har været fantastisk dygtige til innovation og overtage de muligheder og det marked som Nokia efterlod for 10 år siden da de og andre ”glemte” at udvikle sig og være dristige med hensyn til nytænkning.

Apple er en kæmpe succes. Produkt-, kunde- og afkastmæssigt. Apples succes gør og har med rette gjort konkurrenterne grønne af misundelse. En misundelse, som enhver konkurrent vil prøve at gøre Apple kunststykket efter.

Pris er det du betaler - værdi er det du får

Apple synes lavt prissat. Fordi de vækstrater som Apple har leveret løbende har været større og bedre end kursstigningerne trods alt har skabt. Investorerne skal huske på Warren Buffets udtalelse om at kursen er ”det du betaler, mens værdi er det du får”. Hvis investorerne løbende havde kigget efter at købe Apple, når den blev billig prissat, ville man aldrig have haft mulighed for at investere i Apple de seneste 10 år og derfor aldrig være blevet en del af kurssuccessen.

På samme måde kan det være at Apple faktisk slet ikke er så billig som det ser ud til. Måske tjener Apple i dag flere penge end naturlovene tilsiger. Pris er det som du kan se, værdi er det som du får.

Det eneste man langsigtet med sikkerhed kan sige, er at det bedste er overstået for investorerne. Men måske er der muligheder.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk