Diamantscoops i sigte

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
31. okt 2012

Så er det nu, der skal handles!

En ny rapport fra Rapaport viser, at selvom den globale diamantproduktion er steget, er der alligevel usikkerheder på diamantmarkedet, og det afføder gunstige købs  -og investeringsmuligheder.

I de seneste måneder har producenter, købere og sælgere udvist en vis forsigtighed. Køberne, der er yderst afdæmpede, er også både selektive og prisbevidste. Men selv om enhver pris ikke accepters i første instans, bliver der skam handlet.

Der er stadig en stabil efterspørgsel på visse kvaliteter, som VS2 til SI (klarhederne ‘very small inclusion’ – ‘small inclusion’), mens den lidt bedre kvalitet, VVS, er mindre populær, og dermed lidt billigere end for 6 - 8 måneder siden.

Mens køberne, herunder særligt kineserne, har holdt sig afventende i de sidste 3 – 4 måneder, er de igen begyndt at købe varer og teste prisniveauer.

Mekanismerne er interessante. Og der er mange faktorer, der spiller ind, når der bliver lavet en “mazal”, som er det verbale håndtryk, der lukker en diamanthandel.

Med de høje produktionsomkostninger og de senere måneders dæmpede efterspørgsel, driver mineselskaberne deres forretninger med lavere kapacitet., som nærer købernes bekymring for, om der bliver en mangel på varer på markedet, der således vi tvinge priserne op.

Producenterne klager pt. over, at de ikke tjener penge på at slibe de rå diamanter, da de stadig har lager fra foråret, hvor priserne på rådiamanter var højere.

For tiden tøver flere sliberier med at købe rådiamanter, hvilket får priserne til at falde på de rå. Og samtidigt foretrækker flere at købe diamanterne færdigpolerede, som således påvirker priserne på polerede diamanter. Det skaber en forsigtig stigning i priserne på polerede diamanter (i visse kvaliteter).  Resultatet af dette, ifølge flere ‘sightholders’ (de med tilladelse til at købe rådiamanter i større partier) er “et skridt i den rigtige retning”. Før var der op til 15% forskel på prisbevægelserne på de rå og de polerede diamanter. Dette er nu skrumpet ind til ca. 5 % og vil sandsynligvis kunne medføre større stabilitet på markedet, mener nogle.

Da jeg forleden var på jagt efter nogle gode deals på handelskontorerne i Diamond Distric, fandt jeg, at en 1 ct. I SI2 koster det samme, som den gjorde for 1 år siden,  (ca. dkr. 35.000 inkl. brokers fee og dansk moms). - et rent røverkøb!

Imens en 1 ct. H SI1 (blot en farvegrad bedre, og en klarhedsgrad bedre), vil koste omkring 55.000 mod 35.000 sidste år. 

På trods af usikkerheder og skævheder, har der ikke været nævneværdige prisfald på polerede diamanter i år, og med den relative selvtillid markedet for tiden udviser, kan man vist snildt gøre et scoop lige nu.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk