Akutte problemer kræver akutte svar

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
26. okt 2012

Det var med stor interesse, men også forundring, at jeg nærstuderede den seneste konkurrenceevneredegørelse for Danmark. For resultaterne taler deres tydelige sprog. På enkelte parametre klarer vi os lidt bedre nu sammenlignet med for seks år siden, mens vi på et stort flertal taber terræn i forhold til de øvrige OECD-lande.Ingen kan være uenige i, at det er skidt nyt. Men når jeg også er forundret, skyldes det regeringens svar på problemerne i form af nye 2020-planer, 2030-planer og 2050-planer. Jeg sad og lyttede med ved åbningsdebatten for nylig og hørte, hvordan statsministeren igen og igen pegede på skatteaftalen og det øgede arbejdsudbud fra dagpengereformen, som svaret på alle de åbenlyse problemer med konkurrenceevnen herhjemme. Kære Helle og Co.: Det er fint med langsigtede aftaler, planer og visioner, men ingen af dem løser de aktuelle problemer, der tårner sig op over danskerne. For selvfølgelig er planer, der først realiseres om årtier, ikke løsningen på akutte problemer.

Jeg ved bedre end de fleste, at den politiske virkelighed ikke altid stemmer overens med det borgerne, og især virksomheder oplever. Lad os derfor lege med tanken om Danmark som virksomhed, der skulle klare sig på markedsvilkår. En virksomhed skal tilfredsstille ejerne i form af aktionærerne, mens landet Danmark skal sikre indtjening, så vi har råd til at betale for service, pleje og behandling i den offentlige sektor.
Lige nu mister både landet og virksomheden Danmark omsætning på kort sigt, hvilket gør det stadigt sværere at få råd til den offentlige sektor, til udvikling og til antallet af ansatte som igen betyder færre penge i omløb til privatforbrug. Vi er altså fanget i en negativ spiral.

Hvis vores land virkelig var en virksomhed, ville den første konstatering derfor være, at der er underskud på bundlinjen. Vi bruger flere penge, end der kommer ind, og vore varer er ikke konkurrencedygtige nok. Derfor er der behov for et samlet strategi, der kan give resultater på både kort og lang sigt.

Step ét i virksomheden Danmark ville være at skære forretningen til for at standse de blodrøde tal – ikke udelukkende i form af en spareøvelse – men ved at anvende ægte ”lean”, hvor vi skærer det overflødige væk. Ægte lean handler netop om at gøre noget radikalt ved de dårlige områder, der medvirker til underskud frem for at benytte sig af den velkendte grønthøstermetode, hvor alle dele af virksomheden spare lige meget. Det kommer der intet godt ud af.

Produktiviteten skal i vejret ved at fokusere på kerneområderne og ved at benytte sig af teknologiske fremskridt. Kun på den måde kan vi frigøre kræfter til at opfinde og udvikle nye innovative produkter, som vi skal leve af at sælge i fremtiden. Samtidig skal vi sikre, at medarbejdere ikke blot har flere kompetencer, men de rette kompetencer. 

 Vi skal også kigge langt mere intensivt mod de markeder, hvor der er chance for at sælge vores produkter. Se, det er en plan med konkrete tiltag, der ville gøre noget ved problemerne i dag og de næste par år. Ikke om 10, 20 eller 30 år, hvor ingen alligevel ved, hvordan verden ser ud. Men en plan, der løbende justeres, så den passer – det kræver lederskab.

 

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk