Et stykke med investoraktivisme, tak?

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
22. okt 2012

Selv om aktiekurserne på indeksniveau kunne tilsige, at krisen fra 2008 er lagt bag os, er det desværre i høj grad en sandhed med store modifikationer. Indekssværvægtere som Novo i Danmark eller Google og Apple i USA, fortæller en falsk sandhed om den økonomiske genopretning. En række mindre selskaber har svært ved at komme fri af krisen og aktiekurserne og investorerne lider hårdt under det. For mange selskaber er der brug for en ”new beginning”, som meget behørigt kan starte med mere aktivistiske investorer. Skal det starte i dag?

Er du Novo investor må du være glad og tilfreds

Novo Nordisk, Coloplast og de andre selskaber som er kommet ud af krisen i smult vande, har forgyldt investorerne. For alle jer som har investeret i disse selskaber synes det enten som om krisen er overstået, eller måske aldrig har været særlig nærværende.

Den økonomiske udvikling og aktiekurserne i en lang række mindre selskaber tegner dog et ganske andet og meget mere dystert billede. For investorerne i en række selskaber er krisen meget nærværende og højaktuel. Aktiekurserne hynger fast i ”dyndet”; investorerne resignerer – forståeligt nok – og en bedre fremtid synes kursmæssigt meget langt væk.

En række selskaber har mistet den noterede betimelighed

Det er ikke kun aktiekursernes dramatiske fald, som er en stor udfordring. Der er også andre forhold som spiller ind og som bør forurolige virksomhederne og deres ledelser:

  • En række pensionskasser er slået sammen.
  • Pensionskasser outsourcer deres investeringsmandater.
  • De bedriver i udpræget grad ”asset allocation” snarere end at de investerer i enkelte selskaber. Mindre selskaber er derfor ikke på den investeringsmæssige radarskærm, og det betyder noget for mulighederne for at få tilført ny kapital.
  • Fremmedkapitalfremskaffelsen er blevet dyrere og vanskeligere i bankerne.
  • Omsætteligheden af aktierne er faldet markant for en række selskaber og der er skabt behørig tvivl om børsværdien som rettesnor for en reel værdiansættelse.
  • Kapitaltilførsel på Fondsbørsen er i mange henseender en umulighed.
  • De private investorer er virksomhedernes kapitalmæssige livline.                                                   

Tid til at nurse de private investorer

Der er i høj grad brug for en ”new beginning” for en række selskaber. Og den kan meget passende starte i dag og nu med at virksomhederne og dermed med udgangspunkt i ledelserne spørger sig selv, hvordan de ville have det, hvis de havde investeret i deres selskabs aktier. Og set aktierne falde massivt, samtidig med at likviditeten, som i forvejen ikke var fremragende, er faldet yderligere.

Hvad er din investeringsmæssige varedeklaration

Tag forventningsstyring seriøst. Plej de private investorer. Hvad kan du gøre for at gøre din virksomhed mere interessant? Opstil mål du gerne vil holdes op på. "Inviter" investorerne med indenfor og vis dem hvordan du vil nå de mål, som er opstillet og alibiet for at investorerne synes din virksomhed er en investeringskrone værd. Skab den investeringsmæssige varedeklaration

Den tid er ovre, hvor man kunne slippe af sted med at tale om langsigtede muligheder uden reelt indhold og en perifer holdning til aktionærværdi. Skal vi starte i dag med at gøre det ”lidt bedre” inden det bliver for sent for din virksomhed.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk