Diamonds are not forever

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
09. sep 2012

Nyheden om diamanter som investeringobjekter blevet noget der minder om daglig rutine.

Grundet et deprimeret ejendomsmarked, en minus rente og generel træg økonomi har alternative investeringsmuligheder vakt investorernes interesse.

For det første har formuende privatpersoner og institutionelle investorer måtte være vidne til kontinuerlig erosion i de traditionelt set høje afkast fra fast ejendon, private equity, aktier og obligationer. For det andet har råvarer og mineraler som guld og diamanter konsekvent udkonkurreret de traditionelle investeringstyper.  F.eks er diamanter siden 1960 i gennemsnit pr.år steget med 15%.

Diamantinvesteringsfonde popper op, snart over det hele verden, og der tilbydes nu flere forskellige muligheder for investering i disse ædle sten. Det er der mange plausible grunde til.

Diamanter har vist sig at være den bedst performende råvare i 2011 med priser, der blev boostet af mangel på nye miner og en øget efterspørgsel. Faktisk er der ikke er fundet nye diamantdepoter inden for de sidste 20 år, der på nogen måde kan måle sig med de store afrikanske eller russiske miner.

Som platin og sølv udvisker diamanter også grænsen mellem industriformål og ædelt mineral. Ædelstenen har den højeste hårdhed og varmeledningsevne og bliver derfor brugt i mange industrier. Diamanter findes bl.a. i skære- og laserudstyr, kirurgisk udstyr og computerchip produktion. Mere end 80% af alle diamanter bliver brugt til industriformål.

Hvis Gareth Penny (adm. dir. For De beers) får ret, vil vi i løbet af de næste 15-20 år løbe tør for diamanter. Til Financial Times sagde han: "Diamonds are a treasure of nature that should be properly protected, because there will be fewer to sell. The reality is that supply cannot keep up, and that will become very accentuated over the next 15 years."

Harry Winston Diamond Corp. tilbyder investorerne mulighed for at investere I både minedriften og detailleddet.  Sammen med Rio Tinto ejer de 40% af Canadas største mine, The Diavik. Samtidig tilhører Harry Winston ligaen af de førende globale luksus juvelerer.

Og ingen diamantsnak uden at nævne De Beers, som kontrollerer 40% af det totale diamantmarked. Mens 40% af De Beers ejes af den Sydafrikanske Oppenheimer familie og 15 % af regeringen i Botswana, kan man investere i de resterende 45 % gennem mega mineselskabet Anglo American.

På trods af de forskellige nye investeringmuligheder i diamanter oplever jeg dog en klar tendens på vores breddegrader:

De nye diamantinvestorer er skarpe, professionelle forretningsfolk, som  i forvejen har erfaring med investering, måske både via deres profession, men også som privatpersoner. De ved måske intet eller kun lidt om diamanter, men de ved hvilke spørgsmål de skal stille. De vil selv have kontrol over sagerne, og er ikke interesserede i at investere i puljer eller index. De vil have diamanterne i hånden. Og når de udvalgte diamanter er købt, opbevarer de dem selv i en sikret boks.

Planen er ofte at vente 3-10 år for herefter at give dem tilbage i kommision til deres diamantbroker, som udbyder dem på markedet igen.

Den professionelle diamantinvesteringsrådgiver eller brokers opgave er afdække investors risikoprofil, budget og tidshorisont og matche det op mod tendenser i markedet. På den måde kan der udvælges de rette sten til de rette priser.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk