SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Den velklædte mand er en regelrytter

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
23. Aug 2012

Påbuddet er ofte et udmærket udgangspunkt for at skabe et udtryk, der bevæger. Et af de kendte eksempler er den danske Dogme-bevægelse i 1990’erne og 00’erne, der underkastede sig “10 kyskhedsløfter” ved produktion af en film.

Inden for den klassiske tøjstil, hvor jakkesættet, skjorten, slipset og læderskoene er de væsentlige komponenter, er påbuddet et uomgængeligt udgangspunkt. Uden normer, der respekteres, ingen klassisk tøjstil.

Moden, som vi kender den fra magasiner, internettet og gaden, har ganske vist også sine tøjnormer. Men de er ikke nær så robuste, og de er kortvarige. Moden opfordrer ligefrem til, at man forsøger at overskride modens normer og kommer videre. Mode forgår, mens klassisk stil består, for så vidt den klassiske stil selvfølgelig også udvikler sig. Jakkesættet og dets normer er trods alt ikke helt de samme i dag som for 50 år siden.

Normernes religiøse rolle i den klassiske tøjstil kan afstedkomme ophidsede diskussioner blandt lærde om normernes nøjagtige ordlyd og foragt for dem, der kludrer med jakkesættet. Jeg har selv en lidet flatterende vane med at finde uforvarende brud på normerne hos tv-værter, kulturpaver, debattører, kendte erhvervsfolk mv., der benytter jakkesættet og tilbehør.

Da er det dog, man ikke skal glemme, at normerne i den klassiske stil er der for at bringe en velklædt mand til verden. Overholdelsen af påbuddet er en forudsætning for skabelsen, ligesom vi jævnligt ser i kunsten.

Her følger et tilfældigt udpluk af 10 normer fra den klassiske tøjstils univers til inspiration og sikkert også stedvis irritation og forundring:

  1. En mørk habit kan ikke bæres uden et slips, og det gælder egentlig også for andre habitter.
  2. Man skal købe randsyede sko og altid i et afdæmpet design.
  3. T-shirts er komplet unødvendige i garderoben.
  4. Sorte habitter er kun for arkitekter og andre kreative hoveder, foruden afdøde engelske Labour-politikere
  5. En habitjakke må kun benyttes med de tilhørende habitbukser.
  6. Man skal bære hvid skjorte og sorte sko, hvis man bærer jakkesæt om aftenen.
  7. Man skal sky alt tøj med tydeligt logo på.
  8. Bukser skal have en høj talje.
  9. Jakken skal dække bagenden helt.
  10. Man skal klæde sig for sin egen fornøjelses skyld.
Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk