Diamanthandlerens bekendelse

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
30. jul 2012

“Helt ærligt! – Er det virkelig en god idé at investere i diamanter?”
Med dette spørgsmål blev jeg forleden konfronteret. Og det er ikke første gang.
Jeg bliver også spurgt om, hvordan der kan være logik i, at diamanter er egnede som investering, når mange har prøvet at indlevere et, måske ældre, diamantsmykke til vurdering og modtage den skuffende meddelelse om, at det ikke er mere en 1/5 værd i forhold til det, de havde håbet på eller i forhold til, hvad det oprindeligt havde kostet.
Og hvordan hænger det sammen med det faktum, at diamanter i snit pr. år er steget med 15% siden 1960
 
Sagen er den, at det IKKE er ALLE diamanter, der er egnede til investering, hvis kun det økonomiske afkast er formålet.
Ærligt og redeligt skal de fleste diamanter nydes som de smukke ædelsten, de er, som symbolet på evig kærlighed og som påskønnelse af den særlige udvalgte modtagen er.
 
Når diamanter stiger (eller falder) i pris er der altid tale om en gennemsnitlig bevægelse med mindre andet er specificeret. Man kan således ikke skære alle diamanter over en kam, men skarpe analytikere har spottet nogle klare tendenser, der afslører, hvad der er forskellen på diamanter og investeringsdiamanter.
 
De færreste er i besiddelse af en investeringsdiamant, som klassificeres ved at veje hele carat, dvs. 1.01 CT, 2.03 CT, 3.02 CT  (ikke 4) men 5.03 CT osv.  Derudover adskiller de sig ved at have modtaget den højeste gradering inden for de 4 kvalitetsparametre (også kendt som de 4 C’er) PLUS et af de bedste og mest anerkendte certifikater og UDEN skyggen af flouroscens (mange diamanter er let flouroscerende, hvilket bevirker, at de kan lyse op i mørke, men også opleves oliede og knap så strålende).
Dvs.
• Hele carat
• Fineste farve (farveløs)
• 3 x excellent (bedste slibning, symmetri og polering)
• Certifikat fra top anerkendt laboratorium.
For kendere er der er altså tale om en D, IF, Triple Ex, None med minimum et HRD certifikat eller et GIA certifikat.
Denne kvalitetstype er så sjælden, at der f.eks kun findes omkring 750 stk. runde 1 CT om året til HELE verden.
 
Men som altid er der visse undtagelser.
Andre større diamanter  (3 CT +) i lavere kvalitet, kan også vise sig at blive en god investering.
En af mine kolleger i markedet fortalte for nylig følgende historie:
“For 10 år siden kontaktede en god veninde mig. Hun fortalte, at hun havde 50.000 USD til forbrug. Hun ønskede sig inderligt en stor smuk diamant, men havde samtidig set sig varm på en Jaguar. Efter flere overvejelser valgte hun at købe diamanten, og jeg fandt et meget smukt eksemplar af en   dråbeformet 5 CT diamant i farven E (næstreneste farve), Klarheden var SI1 (small inclusion 1, som er længere ned af renhedsskalaen), uden flouroscens med HRD certifikat.
Prisen hun betalte var dengang USD 52.000 (engros og vennepris).
For nyligt spurgte jeg hende, om hun nogen sinde har fortrudt, at hun valgte at købe diamanten. Hun svarede:
“Nej bestemt ikke, denne sten har siddet hver dag på min finger til daglig glæde og andres beundring. Hvis jeg havde købt Jaguaren havde den kostet mig penge lige siden, og jeg havde desuden nok også udskiftet den flere gange. Og selv hvis jeg havde beholdt den og skulle sælge den i dag, ville jeg i bedste fald få USD 12-15.000 for den.”
Som tilgift til hendes ‘feel good’ tilstand, kunne jeg oplyse hende, at hvis jeg skulle finde en tilsvarende sten i dag, ville det for det første være meget svært, da disse er meget vanskelige at få fat i, og at den i dag ville koste omkring USD 110.000 (engros)”
Hvis man, som jeg, kommer ud af en bilgal familie, vil jeg bestemt ikke fornægte glæden ved en Jaguar, men hvis vi også skal skæve til den investeringsmæssige fornuft, er det klart at jeg ville dele hendes optur og foretrække diamanten.


Så mit svar på ovenstående er:
Ja – jeg tror bestemt, at det er en rigtig god idé at investere diamanter, men jeg tror ikke, at det er den rette løsning for alle. For en person, der har akkumulerede kontanter, som ikke lige skal bruges, og som har råd til at vente, og is nok i maven til udsving, er jeg sikker på, at den/ de investeringsdiamanter man måtte købe i dag, vil vise sig at være en rigtig god investering om f.eks.10 år.
Desuden pynter de væsentligt mere rundt om halsen end den elektroniske statsobligation..

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk