Top 5 fejl diamantkøbere begår

Katerina Pitzner
BLOGS Af

Når der skal investeres i en diamant, er der mange, der er flittige til at undersøge priser og lære lidt om de 4 C'er, som er afgørende for, hvor meget en sten må koste.
Og det er en rigtig god idé.

De 4 C'er står for Carat (vægt), Colour (farve), Clarity (klarhed) og Cut (slibning).
 
Men der er alligevel en del mere at undersøge og nogle typiske faldgrupper, som man bør undgå. Her er nævnt 5 af dem:
 
1)    Vær forsigtig når du køber på auktion
Det er en myte at tro, man kan købe billige diamanter på auktion. Når der er tale om diamanter af god kvalitet i en hæderlig størrelse (fra 1 CT og opefter) har disse altid sin pris. Det sindssyge gode kup, mange tror der kan gøres, findes ikke. Købere lokkes til ved lave vurderinger, men når alt kommer til alt, så overstiger hammerslaget ofte vurderingsprisen, og så skal der desuden lige betales op til 30 % gebyr oveni.
 
2)    Sammenligner æbler og pærer
Jeg får ofte spørgsmålet: " Hvad koster 1 CT -  i en fornuftig kvalitet?"  Mit svar plejer at være: " Mellem 40-400.000 kr."

Og det er faktisk sandt. Kvaliteten bestemmer prisen. Jo bedre kvalitet, des sjældnere er den. Kvalitetsparametrene (de 4 C'er) kan på en 1 CT diamant kombineres på 16.000 forskellige måder, hvilket i sagens natur kan betyde ca. lige så mange forskellige priser. Når man sammenligner 2 sten, bør man søge professionel hjælp til at sammenligne certifikater og dernæst sammenligne stenene ved siden af hinanden – gerne uindfattede. Hvis der er store prisforskelle, er der ALTID en forklaring.

(Og det er nok IKKE den med, at dette er et helt enestående tilfælde, hvor sælger er en rar gammel dame, der vil rydde ud i gemmerne efter sin afdøde velhavermand,  og du er den eneste, der har opdaget denne skat, som du nu næsten kan stjæle ud af boet... Men kun hvis du er hurtig)
 
3)    Køber større diamanter uden anerkendt certifikat
som fra f.eks. GIA eller HRD. Diamanter med andre certifikater eller slet ingen, kan også bruges, men dem bør man betale mindre for, da de kan være graderet mere generøst (dvs. for højt) eller decideret fejlagtigt
 
4)    Fastlåser sig på en bestemt kvalitet
På vores breddegrader er der en tendens til, at vi ikke vil have diamanter under klarheden Top wesselton Vs eller VVS. Men det er synd. Man er i dag blevet meget dygtigere til at slibe end for bare 15 år siden. Det betyder at man godt kan tillade sig at gå ned i både farve kvalitet og klarhed og stadig få en meget smuk sten. Den perfekte slibning, eller i fagsprog kaldet 'excellent cut', kan i visse tilfælde kompensere for en lavere farve eller klarhed.

5)    Glemmer reglen – hvis dit tilbud er for godt til at være sandt – så er det det som regel også.
Diamantens kvalitetsgradering er den bedste forudsætning for at vurdere stenen.


Derfor er certifikatet på diamanten er en meget vigtig faktor. Men certifikatet skal fungere som en ledetråd og ikke ligge til grund for den endelige beslutning. Det sker indimellem, at jeg sidder med to diamanter, hvor den, der er graderet lavere, er langt smukkere i virkeligheden end den anden diamant, der er graderet højere.

Vær derfor både vågen og kompromisløs og lad dit øje til syvende og sidst være den afgørende dommer.

Profil

Katerina Pitzner

Katerina Pitzner

Diamanthandler
Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen "Diamantjægeren – en rå verden i glimt".

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her