Gang i Europa med projektobligationer

authorimage
BLOGS
Af: Anne E. Jensen
25. maj 2012
Nu vinder vækstdagsordenen mere og mere frem på den europæiske scene. Men det er ikke nogen let sag. For med lav rente, rigelig likviditet og store offentlige underskud hvad har politikerne så egentlig at gribe i for at skabe mere optimisme. Et klassisk svar er at satse på infrastruktur, bygge veje, jernbaner, energi-net m.v. for lånte penge og dermed skabe beskæftigelse og få gennemført vigtige investeringer netop i en tid med mange ledige hænder.
I denne uge blev der skabt enighed om et pilotprojekt for såkaldte projektobligationer. Garanteret af 200 mio. Euro fra EU\'s budget vil den europæiske investeringsbank EIB sammen med private partnere lave et program, hvor store projekter finansieres af obligationsudstedelse. Det er et marked, der i det seneste tiår har fået stor udbredelse i USA, og nu skal det afprøves om man med dette pilotprojekt kan løbe det i gang i Europa.
Jeg talte i denne uge med en af initiativtagerne til pilotprojektet, en kapitalforvalter fra Schweiz, som gennem mange år har formidlet sådan finansiering i USA og som sammen med EIB vil få gang i et marked i Europa. De oprindelige 200 mio. Euro fra EU\'s budget vil nemlig kunne mangedobles gennem projekternes udstedelse af obligationer, der skal aftages af pensionsselskaber og forsikringsselskaber, der er på udkig efter sikre investeringer, der kan give en for dem god betalingsprofil.
Marc E. Bajer, som denne kapitalforvalter hedder, driver selskabet Hadrian\'s Wall, opkaldt efter det nok største infrastrukturprojekt i Europa, den mur i Nordengland som den romerske kejser Hadrian medvirkede til at få etableret for at befæste grænsen til barbarerne. Marc Bajer mener, at et marked for projektobligationer kan løbes i gang og udvikles til en nøgleinvestering for institutionelle investorer i løbet af et tiår. De vigtigste barrierer er vanetænkning i alle led. Vi er vant til at finansiere infrastruktur direkte fra de offentlige kasser, og selv om vi i Danmark begynder at se pensionskasser involvere sig mere i sådanne investeringer, mangler der fortsat et vigtigt element som projektobligationer kan skabe. Nemlig muligheden for at kunne handle sin investering på et likvidt marked, og dermed få en meget enklere finansstyring skræddersyet til de løbende behov.
Hvad kan man så finansiere på denne måde. Jeg spurgte Marc Bajer om projektobligationer kan finansiere togskinner og vindmølleparker, som jo er ting europæiske politikere meget gerne ser udbredt. Svaret var et klart nej. For en investering i disse ting vil aldrig kunne forrente sig på markedsvilkår. \"Det er en investering i at staten fortsat i mange år vil være villig til at åbne kasserne og give store tilskud. Og hvem kan være sikker på det i disse tider?\", mente han.
Til gengæld er motorvejsbyggerier faktisk altid en eminent investering, og her er der såmænd også rigelig med udækkede behov i Europa.
Projektobligationer er blot et element i en vækststrategi, og vi må se om pilotprojektet kan afdække investorinteresse og for alvor være med til at løbe investeringer i gang.
Tankerne er så i øvrigt udviklet i en lille schweizisk landsby, der har sin helt egen vækststrategi. Den lille by uden for Zürich har altid været afhængig af landbrug, men har gennem en nedsættelse af skatten til 15 % tiltrukket en masse større hedge-fonde og kapitalforvaltningsselskaber, som netop Hadrian\'s Wall.

Profil
Anne E. Jensen authorimage Anne E. Jensen har siden 1999 været medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og har arbejdet indgående med EU´s budget og for en solid og modstandsdygtig finanssektor i EU. Hun sidder som medlem i Budgetudvalget og som stedfortræder i Økonomi- og Valutaudvalget.

Anne E. Jensen er uddannet cand. polit. og har inden sin politiske karriere blandt andet været Direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Chefredaktør på Berlingske Tidende og Cheføkonom i Privatbanken/Unibank.
Tidligere bloggere på borsen.dk