Den helt rigtige investeringsdiamant

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
26. apr 2012
Når nye investorer viser interesse for diamanter, bliver jeg ofte spurgt, hvad der er bedst at købe. Skal man vælge kvalitet eller størrelse? Det kan være svært at svare på, da formål, budget og kundens egen præferencer er afgørende.

Men uanset om der er tale om at købe en diamant til et smykke, til investering eller som kombination af begge, er lige præcis spørgsmålet om kvalitet versus størrelse en diamantslibers daglige dilemma.

Han kan ikke gøre noget ved farven ej heller ved klarheden af den rå diamant. Og skal han bevare så meget af stenens vægt som muligt, eller skal han vælge at slibe tilstrækkeligt af den, så den bliver mindre, men derimod får perfekte proportioner og højere brillans?

Da jeg sent i aftes blev bedt om at skrive en artikel til en udenlandsk avis om dette emne, besluttede jeg at stille samme spørgsmål til nogle af mine samarbejdspartnere rundt om i verden.

Svarene var påfaldende entydige: Det afhænger først og fremmest af kundens smag og budget. Som det måske er gået op for nogle, så tyder alle forecasts på, at efterspørgslen på diamanter vil overstige markedets forsyningsmuligheder og potentiale i mange år fremover. Der er stadig ikke fundet nye forsyningsområder, og det ville tage 10-12 år at forvandle et område til en leveringsdygtigt mine, hvis man fandt et. Derfor er det ikke sandsynligt, at der vil være én specifik kvalitet, som vil være den bedste at være ejer af.

Men gode sten med fine slibninger vil altid være de ”rigtige” og mest efterspurgte. Det er rimeligt at antage, at de bedre kvaliteter fortsat vil blive efterspurgt, særligt fra Asien, men smukke slebne sten i lavere kvaliteter vil også blive mere og mere populære af samme årsag som køberne til disse i dag vil have dem; nemlig HIGH FLASH – LOW CASH, som nævnt i sidste blog, eller som mine amerikanske kunder udtrykker det: ”Bang for the buck”.

Selvom der kan være mange dilemmaer og for/imod argumenter, når man vælger sin diamant, må konklusionen omkring vægt versus slibning dilemmaet være: Vælg den gode slibning. Man skal vælge en sten, der er smukt slebet - gerne 'excellent' eller 'very good', som vil fremgå af certifikatet. For det er ikke en god investering at købe en stor diamant, der er stendød i sin udstråling.

Med mindre
Som altid, når der er tale om diamantkøb, er der undtagelser, der bekræfter reglen. Hvis en diamant har en anseelig størrelse, farve og klarhed , men er dårligt slebet, kan man med fordel få den slebet den om. For selv om den mister nogle procent i vægt, kan den stige markant i både 'face up appearance' (skønhed, udstråling og brillans) og værdi, hvis basis materialet er godt.

Hvis man skulle være interesseret nogle af de gryende diamantfonde, der er ved at blive skabt i kulisserne, kan følgende artikel fra Financial Times være interessant læsning:

http://www.nytimes.com/2012/04/14/business/turning-diamonds-into-a-must-have-commodity.html?_r=2&pagewanted=all
Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk