High flash - low cash

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
17. apr 2012
Det er intet business as usual på den internationale diamantscene for tiden.
Selvom diamantpriserne er relativt stabile, dog med en gryende tendens til stigning, har stadig flere diamantkøbere svært ved at acceptere de højere priser.

Det har fået en særlig diamantkvalitet i fokus: H, I og J SI1, 2 og 3.
De første bogstaver er betegnelsen for farven - H = Wesselton, I = Top Crystal og J = Crystal,
der alle anses for at være farveløse, men alligevel i den lavere ende af farveskalaen. SI 1,2 og 3 fortæller os noget om graden af indeslutninger i stenen.

Størrelsen er afgørende
De fleste luksusforbrugerne foretrækker stadig størrelse, og for ikke at skulle slippe, hvad der svarer til en halvstor Audi, vælger mange at gå på kompromis med kvaliteten.

Det har øget efterspørgslen og derfor er denne kategori både sværere at få fat i og derfor også væsentlig dyrere end tidligere. Som eksempel kostede en 2 CT I SI2 for blot 1 år siden omkring 130.000 kr., og i dag koster samme sten ca. 190.000 kr.

Det er ikke alle diamanter, der er steget lige meget. Det er stadig udbud -og efterspørgsel mekanismen, der styrer showet, og ifølge den sidste rapport, fra Bains & Co. lavet for AWDC (Antwerp World Diamond Center), er gennemsnitsprisen på slebne diamanter steget med 57% siden Marts 2011.
I rapporten forudsiges det, at efterspørgslen på større sten (1 CT +) vil være fordoblet i 2020, særligt pga. udviklingen i Kina og Indien. Som følge heraf vil markedet opleve en mangel på netop disse. Det vurderes at efterspørgslen pr. CT vil stige mere en 6% pr. år indtil 2020, der i så fald vil overhale den 2.8 pct. årlige leveringsvækst. Og det er en ubalance, der får priserne op. Bains vurdering er baseret på en antaget fordobling af mellemklassen i Kina og Indien, der i 2020 tilsammen skønnes at aftage 30% af verdensmarkeds diamanter (hvilket svarer til USA’s nuværende andel).

Diamanter med disse særlige kvalitetskombinationer er typiske ”high flash – low cash” sten, der tidligere, med danske feinschmecker øjne, ikke ansås for at være særlige. Men med den helt rette slibning kan disse sten være både smuk keog imponerende til stadig rimelige penge (om jeg så må sige) sammenlignet med, hvad den samme størrelse ville koste i topkvalitet, nemlig omkring 600.000 kr.

Gode råd
5 råd, hvis man er på udkig efter en sådan diamant:
  1. Diamanten skal være certificeret af GIA eller HRD – gerne inden for de sidste 5 år
  2. Diamanten bør være fri for indeslutninger, der kan ses med det blotte øje
  3. Sammenlign diamanten med en anden i samme kvalitet – i dagslys.
  4. Få professionel og grundig gennemgang af certifikatet
  5. Undgå mere end ’none’ eller ’faint flouroscens’.
Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk