Irma Alfreds passion for ledelse

authorimage
BLOGS
Af: Klaus Lund
04. apr 2012
Autentisk, værdibaseret og modig ledelse har sejret! Irmas adm. direktør Alfred Josefsen, ledelsesikon og forfatter til bl.a. ”Min passion for ledelse”, har valgt at sige sit job op. Det er måske nok synd for Irma på den korte bane, men omvendt er der flere mulige ledelsesmæssige sejre i denne case.

Autentisk og værdibaseret ledelse

Alfred Josefsen bliver helt klart betragtet som en ledelsesmæssig rollemodel herhjemme, og han blev da også ”Årets leder” for et par år siden. Derfor er det desto mere dejligt at se, at han også efterlever egne principper om betydningen af autentisk og værdibaseret ledelse ved at tage konsekvensen af, at han åbenlyst ikke er enig i, at Irmas hovedkontor i Rødovre skal flyttes til Coops i Albertslund.

Set udefra er det en meget simpel og logisk handling, der her udføres. Alle, som har prøvet at være adm. direktør, ved også, at det er meget svært at gå fra denne rolle til en rolle, hvor man ikke længere sidder 100 % for bordenden. Alfred Josefsen har været adm. direktør og herre i eget hus i Irma. En flytning - uanset om man ændrer hans titel eller ej - betyder uvilkårligt, at han i højere grad ville blive kædechef på lige fod med de øvrige kædechefer.

Modig ledelse

Men denne case rummer faktisk også modig ledelse. Coops koncernledelse med Jesper Lien i spidsen har haft modet til at træffe en beslutning, som de næppe vinder popularitetsmedaljer for på den korte bane hos den øvrige Irma ledelse. Normalt ville man sige, at man ikke skal ændre på noget, som er en succes som f.eks. Irma. Desto mere modigt er det, at Coops koncernledelse har turdet træffe denne beslutning, som givetvis vil gå imod ”mainstream” synspunkter. I en detailhandel, som er presset, må alle mulige synergier hentes hjem. Det er nok her begrundelsen for den fysiske flytning ligger, nemlig et endnu tættere samarbejde Coop kæderne imellem. Så modig ledelse har også sejret.

Selvom det sikkert ikke bliver nogen nem opgave at finde Alfred Josefsens afløser, så skal Coop helt sikkert lykkes med det også og finde netop den, som kan agere i det fremtidige tættere koncern set-up. Så fru Irma skal nok få et godt ægteskab igen i fremtiden.

Alfreds passion for ledelse

Alfred Josefsen bliver med rette betragtet som en ledelsesmæssig rollemodel. Derfor synes jeg også det i denne sammenhæng giver mening at anbefale hans seneste bog om ledelse: ”Min passion for ledelse”. Det er en virkelig passioneret bog skrevet af en virkelig passioneret topchef og særlig inspirerende, fordi han er praktikeren, som øser af sine erfaringer og ikke omvendt.


Passionsbegrebet er selvfølgelig en central del af bogen.

Passion handler bl.a. om:
• Lysten
• Dedikationen
• Indlevelsen
• Begejstringen
• Entusiasmen
• Glæden.

Organisationers samlede kampkraft

Et af bogens særligt spændende temaer har fokus på virksomheders organisatoriske psyke, dvs. bl.a. hvilket selvværd organisationen har, og hvor kampberedt den er. Alfred Josefsen siger bl.a.:

”Derfor bør det være en eksplicit opgave for direktioner og bestyrelser at danne sig et kontinuerligt overblik over organisationens samlede kampkraft. Hvad nytter en ekstra investering på ti milliarder, hvis organisationen er træt eller mangler selvtillid?”

Du kan læse min fulde boganmeldelse af Alfred Josefsens bog ”Min passion for ledelse” via dette link:

http://www.klauslund.dk/boganmeldelse-min-passion-for-ledelse-af-alfred-josefsen


Selvom vi først om nogle år ved, hvordan Irma har klaret sig uden Alfred Josefsen, så synes jeg godt, at man kan sige, at både autentisk, værdibaseret og modig ledelse har sejret ialtfald på den kortere bane, og det er yderst glædeligt.

kl@klauslund.dk

Profil
Klaus Lund authorimage Klaus Lund blogger om, hvordan man som virksomhed skaber den bedste relation til sine kunder, hvad enten man driver restaurant eller bank.

Klaus Lund er adm. direktør i Klaus Lund & Partnere og har mere end 25 års erfaring fra konsulentbranchen. Bl.a. som stifter af ProMentor Management A/S, som i 1999 blev solgt til Aston Group og som medforfatter til adskillige ledelsesbøger.

Få Klaus indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk