Diamanter eller guld som investering?

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
16. mar 2012
Der er meget positive forventninger til diamant -og guldindeksene i 2012 - faktisk i flere år fremover.
Men har ædelstenene potentialet til at udkonkurrere guldet?
Det er næsten for kompleks til at besvare, da det er 2 vidt forskellige produkter.

Et gram guld er et gram guld over hele verden. Selv om der findes 8, 14, 18, 22 og 24 kt. er det ofte tydeligt, hvilken lødighed, der er tale om.

Hvis man er i tvivl og ikke kan finde et synligt stempel, kan man bare tage sit syretest kit op af lommen og selv foretage en. Hvis man må file i guldet, vel at mærke.

Guldprisen er tydelig og kan spottes i alle finansielle medier. Diamanter derimod, har flere facetter. 1 CT er ikke bare 1 CT, idet der er forskel på 1 CT rådiamant og 1 CT poleret diamant. Og så kan f.eks. 1 CT diamant fås i 16.000 forskellige kvalitetskombinationer, der alle påvirker prisen på stenen.

De sidste 10 år har diamant -og guldindeksene fulgt hinanden. Men gennem de sidste 18 måneder er guld blevet stærkt påvirket af den globale makroøkonomis usikkerhed og inflationsrisici. Selvom disse faktorer også påvirker diamantpriserne, er dette i langt mindre grad.

Guldpriserne
Rob Henderson, cheføkonom I National Australia Bank Ltd. mener, at de nuværende guldpriser ikke afspejler de underliggende og fundamentale udbud og efterspørgsels mekanismer. Han mener nemlig, at der er en kunstig efterspørgsel på guld som en hedge, der vil betyde, at guldmarkedet er dømt til en heftig korrektion i fremtiden.

Krafterne, der skal drive diamantpriserne frem
Det står I lysende kontrast til diamantindustrien, hvor priserne ikke er blevet kunstigt ophedet på samme måde, siger Henderson. I takt med Kina og Indiens voksende middelklasse, vil flere og flere få råd til diamanter, som bliver brugt i smykker og dermed er ude af markedet.

Ifølge Bloomberg vil diamanter performe bedre end guld, helt frem til 2020.

Bain og Co. oplyser at næste dekades diamantforsyninger dels vil komme fra eksisterende miner, men også fra flere ældre miner, der forventes genåbnede for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel.

Fra handelsgulvet i Antwerpen I oplever jeg i øjeblikket en tendens til øget selvsikkerhed i markedet. Producenterne ved, hvad de har, og de vil betales for det. Priserne er tydelige, og er man ikke villig til at give, hvad der forlanges, må man rende og hoppe - med stil og elegance naturligvis.
Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk