SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Snyder 75 pct. af selskaberne i skat?

authorimage
BLOGS
Af: Henriette Kinnunen
14. Mar 2012
En analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd viser, at tre ud af fire selskaber ikke betalte selskabsskat i 2010. Tallene vakte bekymring hos skatteminister Thor Möger Petersen, som benyttede lejligheden til at gentage sin efterhånden kendte parole: ”Når hårdtarbejdende lønmodtagere betaler skat, er det kun fair, at selskaber også gør det”, hvorefter han vendte pladen og spillede den ligeså velkendte b-side: ”Derfor vil regeringen styrke indsatsen mod multinationale selskabers skattebetaling”.

Jeg er 100 pct. på linje med skatteministeren i, at selskaber – præcis som alle andre – skal betale den skat, de nu engang er forpligtet til. Når det er sagt, mener jeg imidlertid ikke, at AE-Rådets analyse afslører nye tal, som bør påkalde sig ministerens særlige bekymring.

Navnlig hæfter jeg mig ved, at AE-Rådets analyse viser, at det samlede selskabsskatteprovenu er steget med 23 pct. fra 2009 til 2010, og at vi er tilbage på niveau for 2003. Ligesom jeg hæfter mig ved, at der i 2005 blev indført regler om såkaldt tvungen sambeskatning, som indebærer, at koncerner som eksempelvis Novo og Mærsk, der består af flere selskaber, samler sine skattebetalinger i ét selskab.

Disse regler er den allervæsentligste årsag til, at kun hvert 4. selskab betaler skat. Ikke fordi de snyder eller betaler mindre i skat, end de skal. Men fordi de overholder reglerne ved at samle al skattebetalingen i ét af virksomhedens selskaber.

Alt det ved skatteministeren selvfølgelig godt. Jeg er også sikker på, at han ved, at andelen af ikke-betalende selskaber i Danmark svarer til, hvad der gælder i udlandet, og at statens samlede selskabsskatteprovenu svarer til, hvad ”det indenlandske kapitalapparat tilsiger, at det skal.” Det fremgår nemlig af Skatteministeriets egen ”Handlingsplan mod Multinationale Selskaber”.

Det ridser derfor i vinylen, når ministeren benytter AE-Rådets analyse til – igen – at tordne mod de multinationale selskaber. For ministeren må vel mene, at alle skal betale den skat, som de er forpligtet til. Multinational eller ej? Og hverken mere eller mindre?

Samlet set kan det derfor godt være, at AE-Rådets analyse viser, at det kun er hver 4. selskab, der betaler selskabsskat. Men når det nu skyldes skattelovgivningens særlige struktur, og når skatteministerens eget ministerium mener, at de ikke går glip af ellers berettiget selskabsskat, hvad er så egentligt problemet? For ministerens bekymring kan vel ikke skyldes, at han tror, at 75 pct. af alle selskaber snyder i skat?
Profil
Henriette Kinnunen authorimage Henriette Kinnunen blogger om alt, hvad der har at gøre med aktiviteten inden for Skats mure. Hun er skatteretsekspert og har øje for de juridiske sammenhænge i enhver skattesag.
 
Henriette Kinnunen er cand.jur med speciale i selskabs- og fondsbeskatning, men hun har stor indsigt i skatterettens kringelkroge og Skats arbejde generelt. Hun er Tax and Public Affairs Director hos Grace Public Affairs. Hendes baggrund omfatter stillinger som presserådgiver i Skat, chef for et retssikkerhedsprojekt i Skat og videnjurist i Advokatfirmaet Bech-Bruuns skatteafdeling.

Tidligere bloggere på borsen.dk