Diamanter som skattefri livsforsikring

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
12. mar 2012
Da jeg var 16 år gammel havde jeg ingen anelse om, at en diamant kunne anses som investering eller endda direkte som en slags økonomisk forsikring.

Men en dag spurgte min far: Vil du se noget? Han sagde det med en sådan alvorlig mine, at jeg ikke turde andet end at nikke. Ud af pengeboksen, som i bedste Dallas/Dollars stil var indbygget og gemt bag et maleri i mit barndomshjem, tog han en diamant på 5 CT, fattet i en ring.

”Hvem skal have den”?, spurgte jeg nysgerrigt. ”Det er der ingen, der skal”, svarede han.
”Det er er min livsforsikring. Hvis alt går galt, så har jeg denne her.”

Det gik heldigvis ikke galt for den gamle, hvis investeringsportefølje rummede alt lige fra fast ejendom, aktier, landbrugsmaskiner, biludlejning, stillads til stjerner og meget mere.

Og han fik ret. Investeringen var god. I 1986 gav han ca. 1.75 mio. kr. for den sten. I dag ville den samme koste mellem 7.5 - 8.0 mio. kr. i en butik. (At den så er hugget for anden gang og dermed ikke længere er i familiens besiddelse, er en anden historie).

Det svarer til en værdiforøgelse på ca. 450 pct. Som desuden for privatpersoner er skattefrit.

Polerede diamanter steg i snit 24% i 2011. Og ifølge Bloombergs prognoser vil de, alene i 2012, stige med 12 % og vil således overgå den estimerede værdistigning af guld.

Det er måske nok på sin plads at nævne, hvad der karakteriserer en investeringsdiamant.
For det er er ikke en, hvilken som helst diamant, som klassificeres som decideret investeringsdiamant.

Definitionen på en investeringsdiamant er:
  • At det er hele carat. Dvs. enten en hel 1.0 ct. , 2.0CT, 3.0 CT osv. Ikke det vi kalder over -eller under sizes som f.eks. 1.26CT eller 2.70CT.
  • Det skal være en diamant med et certifikat fra et anerkendt institut, som f.eks. GIA Gemmological Institute of America eller HRD (Hoge Raad voor Diamant).
  • De resterende 3 kvalitetsparametre (der er 4 C’er - Carat, Colour, Clarity, Cut) skal være på højeste niveau, dvs. D, Fl/F, Excellent og nul flouroscens. Nu er der tale om en decideret ’investment stone’.

Det betyder dog ikke, at andre hæderlige diamanter ikke også kan vise sig at være gode investeringer.

Og som med alle andre former for investering, handler det mest om at købe rigtigt ind på det rigtige tidspunkt.
Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk