SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Virksomhederne der krakelerer indefra

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
14. Feb 2012
Endelig stikker Vestas medarbejdere for alvor deres krakelerede knolde ud af busken. I dagens avis udtaler de sig åbent. De er trætte af mangel på holdbar vision, mål og retning.

De er desværre ikke de eneste der må leve med både mangelfuld personlig- og faglig ledelse.

Flere virksomheder på dansk grund styres af inkompetente topledere.

Historien om ledelsen i Vestas er en nedslående og (især) helt uhyrlig historie om, hvordan manglende professionalisme, dømmekraft og kammerateri mellem direktion og bestyrelse bliver til et større organisationssproblem, hvor virksomhedens medarbejdere må betale hoved regningen.

Ledelsens manglende evne til at skelne professionelt strategiarbejde fra dagligdagens almindelige virkelighed får nu for alvor de interne linjer til at reagere.

Hvordan i alverden kan så mange tilhængere og mediefolk tage så meget fejl?

Selvfedmen har stået piv-åben for alskens vidtløftige planer uden økonomisk jordforbindelse. Jo større og mere innovativt, jo bedre.

Babelstårn i nye klæder.

Naturligvis måtte det gå galt.

Heller ikke i dette årtusinde formår menneskene at bygge ind i himlen.

Det kræves end ikke en matteret krystalkugle at kunne forudse. Jeg gjorde det forsigtigt i april sidste år. Og fik mange skæld ud.

Projekterne faldt sammen, da der kom en smule modvind. Englens himmel lukkede sig om ham. Virksomheden måtte indkassere nogle enorme og ganske fortjente tab som følge af en helt urealistisk strategikurs.

Leder- og medarbejderloyalitet faldt til et nulpunkt. Tendensen startede længe inden, alle vi andre ville opdage det. Sammen med bestyrelsen lukkede nogle af os øjnene hårdt i.

Og virksomhedens topdirektør gennemfører tilsyneladende fortsat sit eget lille bedrag: ”Antallet af ansatte der deltager i vores medarbejderundersøgelse er steget, og vores motivationsindeks er næsten uændret” - Hu-hej lyder det fra manden der næppe kan påstås at besjæle begrebet ledelse. Hvordan skulle netop han dog vide, hvad der sker inde i hans arme tropper? Analysen giver ham ikke et retvisende billede. Det er helt sikkert.

Opgaven er herefter at undgå skandalen i at gentage skandalen.

Så går virksomheden nemlig helt i stå.

Se for Pokker da at erstatte manden på toppen med en der forstår sig på strategi og (krise)ledelse. Mere skal han faktisk ikke evne at kunne.

Jeg vover godt at påstå, at kompetencerne ikke findes i dag.
Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk