SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Træt af bestyrelser – Grundfos’s også en halt hund

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
30. Nov 2011
Bestyrelsens opgave er at være et effektivt bidrag til styrkelse og professionalisering af virksomheden. Men sådan ser billedet bestemt ikke ud i danske virksomheder. De fleste steder jeg kommer, slås direktionen en ulige kamp med et hold mænd og kvinder – oftest mænd - der besidder en vigtig post og en magt, de helst skulle have holdt sig fra.

Bestyrelsesmedlemmerne giver nemlig ikke værdi til virksomheden og tilfører ikke direktionen den rette sparring. Den typiske bestyrelse består af kandidater søgt i samme nære netværk som alle de andre. Der er en tildens til, at kendinge af ældre mænd roterer mellem pladserne. På skift bidrager de med ingenting, de steder de kommer. Ofte møder de i virksomheden 3-4 gange om året i en periode på 2 til 10 år. Når en bestyrelse ansættes, er der sjældent tale om en egentlig professionel udvælgelsesproces. Man ansættes på sit navn, eller fordi man er ven med en af de rigtige fra en af landets kronede formelle eller uformelle guldklubber.

UDVIKLINGSVÅS OG STYRKELSE AF EGET CV

Ligesom vi i disse dage er vidende til en åbenlys historisk intern magtkamp og uro i bestyrelsen hos Grundfos, så oplever jeg alt for ofte, at dygtige innovative direktører skal trækkes med bestyrelser der bekriger hinanden, slås om generationsskifter og ikke ved tilstrækkeligt om den branche og forretning, de arbejder for. Desværre er konsekvensen, at det snarere bliver det enkelte medlems CV og personlige karriere der styrkes og forbedres. Virksomheden beriges ikke tilsvarende ved bekendtskabet.

Det er således ikke nok at møde uforberedt og for sent op til årets fire obligatoriske møder, fyre og hyre, kontrollere økonomiske nøgletal og skrive under på de dokumenter der sikrer virksomheden et godt ansigt udadtil.

Bestyrelsesarbejde er en form for ledelse. Derfor skal bestyrelsesmedlemmer opføre sig som gode ledere. Derudover er det vigtigt med deltagelse af personer, der påtager sig arbejdet med innovation og fornyelse. I sammensætningen af en bestyrelse er det ikke tilstrækkeligt at fokusere på økonomien, men også et spørgsmål om at sammensætte en bestyrelse med den rette viden, tid og passion for virksomhedens metier og vision. At der er stor forskel mellem formandens, medlemmernes og direktionens opfattelse af strategiske udfordringer og arbejde, og at få bestyrelser tager seriøst ejerskab for strategiprocessen er et andet problem, der hæmmer vækst og forringer hjemtagelse af resultater for alt for mange virksomheder og organisationer.

Om der findes professionelle af slagsen? Selvfølgelig, da.

Der er desværre bare længere og længere mellem de snaps!
Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk