SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Øgede udgifter = Vækst

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
24. Oct 2011
Det sker ikke ofte, at en af mine aller vildeste drømme ser dagens lys. Endnu sjældnere forekommer det, at de bliver til aktiv virkelighed. For 3,5 år siden påbegyndte jeg et samarbejde med en stor dansk produktionsvirksomhed.

Virksomheden var i skidt forfatning. Uklar strategi, lav medarbejderloyalitet, ulønsomme - og alt for mange - projekter, tunge og ineffektive processer og kun ganske små sorte tal på bundlinjen kendetegnede organisationens daværende DNA. Direktion og bestyrelse var indstillede på at gøre noget radikalt for at slippe ud af katastrofens kløer.

ET BETYDELIGT GREB I LOMMEN
Det er langt imellem topledere, der vover at træde udenfor deres komfort zone. Med hiv og sving fik jeg overtalt bestyrelsen, der sidenhen solgte tankeverdenen til direktionen. Virksomheden iværksatte så en forandring, hvor flere tiltag blev effektueret:
  • Udarbejdelse af ny, kortfattet og ekstremt fokuseret strategi der var renset for potens og driftanliggender, og som blev lanceret og kommunikeret til medarbejderne med enorm kreativitet og vedholdenhed

  • Et rullende budget der ændrede form og karakter måned for måned

  • Nedlukning af 75 % af igangværende projekter. Kun dem der understøttede strategien 100 % overlevede. Alt ulønsomt fik kniven

  • Gennemførelse af medarbejder - og kundeloylitetsmålinger og efterfølgende udarbejdelse af handlingsplaner - der blev fulgt

  • Forhøjede bonus til alle medarbejdere, 10 % lønstigning til alle medarbejdere, En ekstra ferieuge til alle medarbejdere, sommerrejse til alle medarbejdere med partnerfølge til fjern destination, gratis fitnessabonnement og øgede muligheder for hjemmearbejdspladser. Byttehandlen blev opgjort i færre sygedage, kortere spildpauser, større omsætning til lønsomme kunder, øget oppetid i produktionen og færre kundereklamationer

  • Fyring af ulønsomme kunder

  • Uddannelse af ledere i Strategisk Ledelse

Udgiftsposten før bonus steg med 36 % per år i forhold til tidligere år. Indledningsvist var der ikke mange andre, end den menige mand på gulvet der kunne se en gevinst i al galskaben. Alle øvrige interessenter så med et skævt blik i min retning, og med hinanden blev de vist nok enige om, at man skal være i tæt pagt med Satan, for at foreslå og indføre den slags ændringer.

GRUNDFILOSOFI HENTET I BOG OMHANDLENDE DET AT VÆRE MENNESKE
Da jeg for flere år siden for første gang læste Tor Nørretranders bog, ”Mærk Verden” inspireredes jeg til en ledelsesfilosofi - Bestikkelse bryder sten -, jeg sidenhen har syslet med at indføre i praksis.

Filosofien er opstået ud fra en række grundprincipper om menneskets grådighed, opfattelse af begrebet retfærdighed samt dets godhed i forbindelse med det at blive vist tillid og storhed. Den filosofi tilsammen med mine erfaringer og faglighed indenfor strategiimplementering, doserede vi virksomheden i nærmest rigide mængder.

Af det udsprang en kultur og en arbejdsplads, hvor medarbejdere oprigtigt var glade for at være, og hvor graden af dedikering var til at få øje på. Siden har virksomhedens medarbejdere og ledere haft ild i både øjne og bagdel. Indsatser udleves af mennesker der VIL leve op til egne og andres forventninger, og som slet ikke kan lade være med at knokle for det. De nøjes gerne med en halv kop kaffe, men deres løsninger er altid hele - også selvom det går stærkt. Kulturen oser af, at alt andet end 100 % simpelthen er spild af tid og kræfter.

PRÆSTATIONEN SATTE SPOR IND I FREMTIDEN

Prognosen for 2011 ser ud til at ende med et resultat efter skat på en forbedring på 41 % og operationel EBITA med en stigning på 37 % i forhold til to år tidligere, som et resultat af stærkt stigende omsætning og succes med det igangværende forandringsprogram.

Ordreindgangen stiger med ca. 35 % og er højere i alle divisioner. Omsætningen stiger med ca. 24 % - den største nogensinde - på følge af eksekvering af den store ordrebeholdning samt øget salg af produkter med kort gennemløbstid. Indtjeningen før renter og skat (EBIT) ser ud til at stige med ca. 43 %. Kedeligt tal læsning? Prøv igen, hvert ord har en værdi på omkring kr. 25.000.

Sidste uge havde jeg statusmøde med direktionen. ”Efter en del modstand, kom vi i Himlen og vendte levende tilbage”, sagde virksomhedens CFO til mig. Jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad han mente, men den nat lagde jeg mig til hvile med en følelse der er mig relativt uvant. ”Fu.. hvor er de seje, og hvor er jeg ualmindelig stolt af deres lederskab”, hørte jeg mig selv sige højt, inden Hr. Lukøje tog over. Gid flere ville gå i den virksomheds fodspor.

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk