SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Selvfølgelig er det politik

authorimage
BLOGS
Af: Nikolaj Stenberg
11. May 2011
Man kan på dagens debatsider i Børsen læse, at Ole Egholm fra Dansk Brancheanalyse både mener, at multinationale selskaber betaler for lidt skat til Danmark og at kapitalfondenes virksomhedsovertagelser er med til at dræbe dansk erhvervsliv. Begge påstande må stå for Ole Egholms egen regning.

Dog vil jeg fremhæve dette, som Ole Egholm skriver i sit læserbrev: ”[D]en multinationale, der ikke betaler dansk selskabsskat, udkonkurrerer ... de virksomheder, der … betaler skat, netop fordi de slipper/snyder for de omkostninger, som andre må bære.”

Undskyld mig et øjeblik, men siden hvornår er det her blevet et nul-sumspil på selskabsskat? Bare fordi nogle virksomheder (helt legalt) er struktureret på en sådan måde, at ejerkredsens økonomiske interesser bedre tjent dér, end i virksomheder med en dårligere skattestruktur, så følger det ikke, at virksomheden, der betaler mindre skat, partout udkonkurrerer virksomheden, der betaler mere i skat.

Det der driver virksomhederne frem er deres evne til at afsætte produkter på et marked, der helst skulle være karakteriseret ved bask konkurrence. Dét gavner nemlig os alle. Hvorfor skulle vi dog klandre disse virksomheder for at strukturer sig på en sådan måde, at de har de bedste vilkår? – Med hvilken ret kan vi klandre dem for at ville begrænse skattelækager?

Det er ganske enkelt forbløffende, at Ole Egholm kan påstå, at ”alle skal bidrage lige og fair til samfundet” – og så samtidig påstå, at han ”ikke [er] politisk orienteret”. Sikke noget vrøvl. Ikke alle virksomheder er lige – og ikke alle virksomheder formår at strukturer sig tilnærmelsesvist optimalt; hvilket Ole Egholms utilsigtet kommer til at påvise. Men når man så påstår, at alle alligevel skal skæres over en karm, så har man bevæget sig væk fra den faste grund og ind i den politiske verden.
Profil
Nikolaj Stenberg authorimage Nikolaj blogger om de danske og europæiske retsstaters gode og dårlige sider, den politik der føres og de konsekvenser dén har for erhvervslivet og borgernes rettigheder. Det er emner, som Nikolaj er velbevandret i både fagligt og praktisk, og som han har været præmieret til Danmarks bedste blogger for at skrive om.

Nikolaj arbejder i en statslig myndighed. Alt hvad han skriver her på bloggen er i eget navn og for egen regning.

Kontakt Nikolaj

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk