SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Vestas – Mindre vind end varm luft

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
12. Apr 2011
”Mon ikke Vestas med Engel(en) i spidsen mest er en gentagelse af historien om IT Factory. En historie om storhed og fald, og om investeringer i overflod, aktiekurser på himmelflugt den ene dag, og velbegrundet mistillid den næste? Tror du ikke, det ender med et stort brag og en nedtur der vil noget?”

Med kinden fuld af laksesouffle, skal jeg love for, jeg hurtigt måtte lægge mit ansigt i rette folder. Jeg havde ikke set ham i 6 år, og nu genforenedes vi til en reception på en stille dag i april. Aktierådgiveren fra et af Danmarks største pengeinstitutter, stillede mig en række spørgsmål, jeg ikke kan afvise selv at have tænkt, men som jeg ikke har vovet at overveje svarene til. Og det måtte jeg meddele den nålestribede fra fortiden. Men han insisterede og fortsatte: ”
”Vestas er ubestridt den virksomhed der skrives mest om i den danske presse. Der går ikke en dag, uden virksomheden er nævnt. Meldingerne svinger som nat og dag. Det ene øjeblik vokser vindmøllerne ind i himlen, det næste udebliver afgørende ordrer, og man må nedjustere budgettet”.

Ledelsesmæssigt fallit
Stormvejret og de mange modsatrettede meldinger om virksomhedens fremdrift og resultat må have skabt frygt blandt medarbejderne og begrundet søvnløshed på ledelsesgangen i Danmarks mest omtalte virksomhed. Et skuffende 2010 regnskab, mulig kursmanipulation, en international retssag som følge af ændret regnskabspraksis, samt forundring over de store investeringer Vestas har foretaget via kapitaludvidelser, kan ingen vel skele ligegyldigt og overbærende til?
Vestas - aktien faldt med 44 pct. i 2010. Der blev ikke udbetalt udbytte til aktionærerne.

Såfremt Vestas skal opnå sine erklærede mål om at omsætte for 15 mia. kr. i 2015 med en indtjeningsmargin på 15 pct. af omsætningen, skal der nok andre boller på suppen. Disse anbefales lavet på en ingrediens af tillid, hvis planen skal lykkes. Englens gode kundskaber ud i kommunikation og overbevisning gennem ord, holder måske ikke hele vejen ind i 2011. Det kan hurtigt komme til at gå Vestas, som det gjorde for Amager Banken og Parken.

For mange interesser og nye kæmpe investeringer og Brand påhit på de ydre linjer, risikerer at undergrave den interne kultur og den enkelte medarbejders og aktionærs tillid til ledelsen.

Og så kan det godt være, at vindmølleindustriens nye vindmærke reklameres ”Wind made”. På virksomhedens medarbejderes og lederes gode vegne, kan man håbe på, at det hele ikke - når solen står op - viser sig bare at være made of Wind.
Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk