Incredible India

authorimage
BLOGS
Af: Helge J. Pedersen
14. mar 2011
I sidste uge deltog jeg på en stor finanskonference i New Delhi. Besøget var mit første i Indien og dermed en kærkommen lejlighed til ved selvsyn at få et indblik i den fremadstormende indiske økonomi. Det blev en øjenåbner af de store. Fra de faglige sessioner på 5-stjernede hoteller med putting-greens og åbne swimmingpools til mødet med den kaotiske trafik, hvor tusindvis af gadebørn og tiggere færdes side om side med de rustne autorickshaws, som konstant har hornet i bund.

De enorme kontraster illustrerede tydeligt, at Indien fortsat er et planøkonomisk Uland med kolossale fattigdomsproblemer. På samme måde udstillede de svært bevæbnede sikkerhedskontroller ved indgange til hoteller, statslige institutioner, seværdigheder og større markedspladser af frygt for religiøst relaterede terrorangreb landets politiske paranoia. Indien er godt nok verdens største demokrati, men det er et demokrati med en blodig historie fyldt med politisk vold og gennemsyret af udbredt korruption. På listen over de mindst korrupte lande i verden ligger Indien på en lidet flatterende 83 plads (Danmark ligger i parentes bemærket helt i top), hvilket sammen med et tungt bureaukratisk og protektionistisk system gør Indien til et land, som er særdeles besværligt at drive virksomhed i.

Bankfolk med angst for Delhi-belly
Men landets ledere er selvfølgelig klar over situationen og tilstræber at gøre noget ved problemerne. Og selv om udfordringerne er enorme i forhold til at sikre en løsning på landets enorme miljø- og fattigdomsproblemer, synes selvtilliden at være i top. Det er forbudt at bruge af plastikposer i Delhi, ligesom transportsektoren underlægges strenge krav til CO2-udledningen. Men vandforsyningen er katastrofal - og risikoen for at redde sig en ’Delhi-belly’ betydelig. På netop det område har Indien verdensry. Jeg havde selv taget mine forholdsregler hjemmefra, og kunne ikke undgå at lægge mærke til, at et par af mine kinesiske kollegaer havde medbragt eget vand hjemmefra, som de insisterede på at drikke, da vi spiste sammen på en ellers fin turistrestaurant.

Selve konferencen havde tiltrukket omkring 600 delegerede fra den globale finansielle sektor og kunne byde på prominente talere som Indiens finansminister Shri Pranab Mukherjee, OECDs generalsekretær José Angel Gurria og Citibank’s topchef Vikram Pandit. Der var masser af spændende sessioner, og det som gjorde størst indtryk på mig, var nok oplysningen om, at den indiske regering planlægger at løfte 100-200 millioner mennesker ud af fattigdom i løbet af dette årti. En kæmpeopgave, der skal løses gennem en vækstorienteret økonomisk politik med betydelige investeringer i infrastruktur og uddannelse samt en større satsning på fremstillingssektoren. Den skal overtage en større rolle i økonomien på bekostning af det ineffektive landbrug, som for tiden forsørger omkring 85% af befolkningen.

Indien i overhalingsbanen
Trods kontrasterne er mit hovedindtryk fra turen utvetydigt. Indien står klar til at overtage Kinas nuværende rolle som verdens hurtigst voksende økonomi i løbet af ganske få år. I 2011 vil den økonomiske vækst blive i underkanten af 9 procent, og i løbet af den kommende 5 års plan, som begynder i 2013, er tocifrede vækstrater langt fra urealistisk. Det skyldes blandt andet landets favorable demografiske udvikling. Indien har i modsætning til de fleste andre lande en befolkningspyramide, som faktisk er pyramideformet, og en arbejdsstyrke, der vokser med 12 millioner personer hvert år. Ifølge den kvindelige topchef for ICICI Bank, Chanda Kochhar, betyder det, at Indien i 2020 vil huse en fjerdedel af verdens samlede arbejdsstyrke. Sæt lige det i relation til den aktuelle debat om befolkningens aldring i Danmark og resten af Europa og det står i den grad klart, hvorfor den indiske økonomi for tiden tiltækker sig oprigtig opmærksomhed fra stort resten af kloden.

Så vækstplanerne er på plads for en af verdens aktuelt mest spændende økonomier, og hvis udenlandske investorers adgang til at operere i landet følger med i samme ambitiøse tempo, er forudsætningerne for, at de kan blive opfyldt også til stede. Og selv hvis tingene ikke går helt efter planen - så går det nok alligevel for inderne. For som min guide, Suri, på turen rundt til Delhis seværdigheder pointerede gang på gang, så lever inderne efter, at skæbnen bestemmer hverdagen:’Easy comes, easy goes. No tension, no depression’. Incredible India.
Profil
Helge J. Pedersen authorimage Uddannet cand.polit. Startede karrieren i Privatbanken, der siden blev til Unibank og nu Nordea. Har undervist i nationaløkonomi på Københavns Universitet og CBS, og har skrevet lærebogen "Nationaløkonomi på dansk."
Tidligere bloggere på borsen.dk