SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Psykopater blandt danske ledere

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
11. Mar 2011
Psykopati optræder i alle samfundslag og kulturer. Der er en klar overvægt af mænd, idet man regner med, at 2-4 % af alle mænd, men kun ca. 1 % af alle kvinder, er psykopater. Det vil med andre ord sige, at man kan regne med, at der i Danmark findes omkring 200.000, måske flere. Tallene fremgår af en udtalelse fra læge, ph.d. Henrik Day Poulsen, Psykiatrisk Klinik, Rigshospitalet, som jeg har talt med om emnet psykopati blandt erhvervsledere.

Procenttallet er i sig selv ikke helt skrækindgydende. Men når man overvejer, at nogle af disse mennesker der lider af personlighedsforstyrrelsen psykopati er ledere i dansk erhvervsliv, andre er mødre, fædre, ægtefæller, kærester, politikere, og en hel del er kolleger - så er det saftsuseme hårrejsende på sådan en som mig.

Den traditionelle opfattelse af psykopaten som udelukkende en hensynsløs kriminel straffefange holder ikke. Forskerne har i de senere år gjort opmærksom på, at der findes mange psykopater ude i samfundet blandt tilsyneladende almindelige borgere. Og deres antal menes at være stærkt stigende.

Tænk bare på seneste års rystende afsløringer, hvor det er blevet os bekendt at danske ledere lyver, stjæler, sigtes for underslæb og bedrageri, udnyttelse og falskneri. Indledningsvist og lejlighedsvist udviser de yderst charmerende, muntre, snaksomme, sprudlende og livlige sider af sig selv, for så pludselig at blive afsløret i de værste uhyrligheder. At mange af dem har gennemgået en personlighedstest, bestået og fået tilbudt jobbet, siger noget om deres utrolige dygtighed og begavede snilde.

DE INTERESSERER SIG KUN FOR SIG SELV
Senest er danske direktør i schweiziske Gate Gourmet, Amanda Jacobsen, sigtet for at bestjæle sin arbejdsgiver 120 millioner kroner. Hvordan i H… H… H… kan det lade sig gøre, at foretage en sådan bedrift? Såfremt Amanda Jacobsen falder indenfor kategorien psykopat, skal svaret måske hentes i min sammenfattende beskrivelse af karakteristika for den dyssociale personlighedsstruktur:

”Psykopaten interesserer sig kun for sig selv og sine egne behov, og kan derfor ikke være en god leder, hvor opgaven primært er at tage vare på sine medarbejdere. De er charmerende, kan tale med alle mennesker, gestikulerer ofte og virker meget målrettet. Men han eller hun er blottet for empati – evnen til at leve sig ind i, hvad andre tænker og føler. Psykopater overvurderer sig selv, ser sig som urørlige, udnytter andre mennesker, manipulerer med dem og føler absolut ingen skyld og skam, når nogen lider på grund af dem. De er ofte upålidelige og løgnagtige. De kan ikke overskue konsekvenserne af egne handlinger”.

At have en leder ansat der er psykopat (eller har svære psykopatiske tilbøjeligheder) må da være den største trussel, man som virksomhed kan udsættes for. Min lange erfaring med organisations- leder- og medarbejderudvikling i danske virksomheder har da også gjort det lysende klart for mig, at problemet ikke blot er eksisterende, men ekstremt ødelæggende. Mange anonyme lederanalyser afslører medarbejdernes enorme utilfredshed med og angst for netop ledere med ovenstående karaktertræk. Deres lederadfærd er nemlig ad Hækkenfeldt til, idet deres charmeklud primært viftes med overfor mennesker, hvor de kan opnå noget. Medarbejderne er ikke en del af deres spil om at nå målet.


RECRUITERS SKAL PÅ EFTERUDDANNELSE
Alle danske virksomheder og headhuntere der ansætter ledere bør kende indgående til psykopati i alle dens afskygninger. Det burde være et helt fast område i uddannelser indenfor rekruttering og HR, at de lærer at genkende psykopaten fra os andre almindelige mennesker. Prisen for at ansætte den forkerte leder, rækker nemlig langt længere end risiko for bundlinje og image. Psykopaten nedlægger uskyldige mennesker og trækker sunde individer med sig i faldet. Vi andre normale mennesker kan med tiden ikke finde rundt i psykopatens spil, løgn og bedrag og til sidst risikerer vi at vende tingene indad og tage den skyld der udelukkende har til huse i psykopatens glamourøse hylster.

Nogle ledere gør tilsyneladende altid det rigtige og handler etisk forsvarligt, mens andre bare blæser på omverdenen.

Der er dem, som kun opfører sig ordentligt, fordi de er bange for at blive straffet, hvis de gør noget forkert. Så er der dem, som gør noget godt, fordi de gerne vil kunne lides af andre. Og endelig er der dem, der opfører sig korrekt, fordi de simpelthen er sådan. Fordi det er deres instinkt.
Det er de ledere der skal jagtes, ansættes og honoreres skyhøjt - ikke alene for deres indsats - men også for deres egenskaber som menneske og ærlig leder. Ville 120 millioner mon være en passende pris?
Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk