SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Virksomhedernes gode image er i fare

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
31. Jan 2011
HR afdelingerne skal ikke længere primært fokusere på deres bidrag til bundlinjen, og virksomhedernes produktivitets- og effektrytteri skal løftes fra medarbejdernes skuldre, så der igen skabes plads til menneskelig refleksion og sjælesørgen.
I hvertilfælde hvis man tror nylige afhandlinger og lytter til ordene fra bl.a. teolog, præst og ph.d-forsker Tommy Kjær Lassen, der også beretter om mangler indenfor højere mål i fællesskabet, værdig håndtering af spidsbelastninger og engagement i hint og dint der er større end selvet selv.

Men der skal såmænd ikke graves så dybsindigt i urnen af døde skeletter for at støde på den åbenlyse årsag til, hvad der genererer mistrivsel, stress og rodløshed i de medarbejdere der indgår i afhandlingerne.
Navnet på spøgelset og grunden til, at det står skidt til med de ansattes arbejdsglæde, skyldes slet og ret, at daglig ledelse i sin klassiske og bedste forstand, har dårlige forudsætnger i landets virksomheder og organisationer.

For det siger da sig selv, at i en tid hvor begreber som LEAN, produktivitet, effektivisering og rationalisering har været så godt som virksomhedernes eneste 4 Bud, og hvor drift er blevet det vigtigste KPI at stile udviklet - betales nu prisen, for at have losset både blød ledelse og respekt for det enkelte CPR nummer, for foden af bjerget.

For lidt og for meget af for meget og for lidt
Det er naivt at tro, at man kan stramme løkken om troppernes hals, og så ikke forvente at finde dem udmattede og umotiverede, hensygnende i en fjern afkrog af Helvede. Ingen gider da humpe rundt på et ben, når det nu engang er sådan, at vi er udrustede med to. Professionel ledelse handler om helhedstænkning. I de seneste år har det begreb, flere steder, lidt den stille død - der nu bliver en udfordring at vække tilbage til livet.

Virksomhedernes fokus skal spænde bredt, hvis man vil opnå succes med sin strategi og beslægtede projekter og initiativer. Når man skruer op for koldtvandshanen, skal den varme, have en tur samme vej. Det går selvfølgelig ikke i længden, at spænde hestene for vognen med lutter begrænsninger, hvis man ikke også husker at give dem god føde og rigeligt med vand med på vejen. Folk falder som fluer rundt omkring. Høj som lav. Det er synd for mellemlederne, medarbejderne og virksomhedens ry. Trapper vaskes ovenfra. Og jeg er sikker på, at der er nogle topledere der skal til at finde både skrubbe og kost frem af jalousiskabets bagerste hylde.

HR skal gøre, som de plejer
Men gu’ skal HR afdelingerne da fortsat legitimere deres værd og være garanter for, at deres indsatser sikrer virksomheden øget konkurrenceevne og forbedret lønsomhed. At drive en virksomhed, handler til syvende og sidst om intet andet end at generere overskud. HR har en udslagsgivende aktie i, at der skabes sammenhæng mellem virksomhedens ledelseskvalitet, medarbejderloyalitet, kundeadfærd og indtjening på bundlinjen. Men det er ingenlunde HR, der skal rejse sig fra stolen og opsamle stumperne fra gulvet. Forpligtelsen er topledelsens.

Folkevandring indenfor 3 år
Jeg har netop fået adgang til en ny undersøgelse gennemført blandt 1934 medarbejdere i 10 større virksomheder. Analysen afslører, at der vil opstå store problemer med medarbejderfastholdelsen indenfor de næste tre år. Fire ud af ti medarbejdere påtænker at skifte job, så snart de får muligheden. Og alt imens flugten finder sted, vil virksomhedsledelserne omsider nok finde kuglerammen frem, og indse at seneste års mangel på personalepleje var en ulønsom prioritering.

Øv.Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk