BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Forbrugerrådet Tænk går med i front mod Danish Crown i historisk retsopgør
2
Bæredygtig
Landbrugslobby hyrer topadvokat til at forsvare Danish Crown
Bæredygtig
Forbrugerrådet Tænk går med i front mod Danish Crown i historisk retsopgør

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Vegetarforening trækker Danish Crown i retten, og nu stempler Forbrugerrådet Tænk ind i Danmarks første store klimaretssag. “Ikke en fjollet lille nichekamp,” siger vegetarformand

Direkte oprykning fra byret til landsret, dyre advokater og et principielt retsspørgsmål om klima, der skal behandles for første gang af en dansk domstol.

Allerede inden der er fastlagt dato for retssagen mellem slagterigiganten Danish Crown, som er anklaget for greenwashing af Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er der lagt op til, et historisk opgør.

Linjerne bliver nu trukket endnu hårdere op, da Forbrugerrådet Tænk anmoder om at træde ind i landsretssagen som en del af anklagerholdet mod Danish Crown. I september kunne Børsen fortælle, at industrikæmperne Dansk Industri (DI) og Landbrug & Fødevarer (L & F) bad om lov til at støtte Danish Crown på lignende vilkår. Erhvervskæmperne har desuden hyret eksterne advokater fra Gorissen Federspiel og Bruun & Hjejle ind til at føre sagen.

Det er også på baggrund af L & F's og DI's indtræden i sagen, at Forbrugerrådet Tænk nu vil med ind i retslokalet, fortæller rådets formand, Anja Philip.

“Vi mener, at vi kan komme med vægtige udsagn og indlæg fra et andet perspektiv end erhvervsorganisationerne. Sagen er helt i tråd med vores arbejde for forbrugerne, og det er helt afgørende at få stoppet greenwashing, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling,” lyder begrundelsen fra vagthunden.

Det vil være en fordel for både myndigheder og virksomheder at få nogle klare, dommerskabte retningslinjer Jan Trzaskowski, professor, Copenhagen Business School

Slagterikæmpen er sagsøgt for at vildlede forbrugere gennem kampagnen “klimakontrolleret gris”, hvor selskabet bl.a. påstår, at “Dansk svinekød er mere klimavenligt, end du tror”, samt at svinekødet har reduceret klimaaftrykket med 25 pct. siden 2005. Det er anprisninger og udregninger, der siden har fået skarp kritik af flere interesseorganisationer, ligesom samtlige danske dagligvarekæder har valgt at droppe salget af produkter med Danish Crowns klimaklistermærke, der tidligere sad på kødpakkerne.

Ny praksis

Der bliver med stor sandsynlighed tale om en retssag, der kan trække et langt spor ift. fremtidig retspraksis for klima- og miljømarkedsføring. Det fortæller ekspert i markedsføringsret og professor ved Copenhagen Business School Jan Trzaskowski.

Han kalder klimaslagsmålet for “fuldstændig centralt” og åbner allerede nu for, at det kan være en oplagt sag for højesteret og evt. EU-Domstolen.

“Vi har nogle tudsegamle sager om ’penicillinsvin’, men vi savner moderne domstolspraksis, når det kommer til bæredygtighed. Vi mangler domstolens ord for, hvad der er lovligt, så det er helt rigtigt, at den allerede nu er trukket længere op i retssystemet,” siger han.

Sagens karakter understreges i høj grad af, at flere prominente organisationer nu vil have deres argumenter med i retssalen, vurderer Jan Trzaskowski.

“Fordi retspraksis på området er uklar, er der risiko for, at spillerne på området fortolker reglerne, som de hver især mener, at de skal. Derfor har de her en særlig god mulighed for at få deres argumenter hørt. Så er det op til domstolen at sætte foden ned til sidst,” siger han og tilføjer:

“Det vil være en fordel for både myndigheder og virksomheder at få nogle klare, dommerskabte retningslinjer.”

Det er ikke en fjollet lille nichekamp Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

Danish Crown støtter

Danish Crown stiller ikke op til interview om sagen, men fortæller i et skriftligt svar, at retssagen ifølge slagterikoncernen handler om at skabe rammer, der gør det muligt at fortsætte med at kommunikere klimatiltag.

“Det er helt fint, at Forbrugerrådet Tænk går ind i sagen. Det vigtigste for Danish Crown er, at vi fremover bliver bedre til at give forbrugerne et bæredygtigt valg. Derfor har vi også foreslået, at der indføres et statskontrolleret klimamærke, så forbrugerne får de bedste forudsætninger for at træffe et valg på et oplyst grundlag.” skriver Danish Crowns kommunikationsdirektør, Astrid Gade, i en e-mail til Børsen.

Sejr til “plantespisere”

DVF ser Forbrugerrådet Tænks indtræden i sagen som en klar sejr, fortæller generalsekretær i DVF, Rune-Christoffer Dragsdahl.

“Nu bliver det svært at sige, at det bare er nogle plantespisere, der er sure på Danish Crown. At en så velrenommeret organisation går med ind i sagen viser, at det er en vigtig sag for forbrugerne. Det er ikke en fjollet lille nichekamp,” siger han.

Dengang sagde du, at du ikke var bekymret for resultatet – hvorfor har I alligevel set det nødvendigt at søge efter nogen, der vil gå ind i sagen på jeres side?

“Jeg tror, vi har set sådan på det, at vi har nogle glimrende domstole, men det er klart, at de domstole også skal lytte på aktørerne i sagen. Hvis man så har tre store organisationer med deres advokater på den ene side, så kræver de togså noget af en indsats fra vores advokater.”

3 uafhængige organisationer har nu bedt om lov til at træde ind som part i det private søgsmål

Hos DI bliver Forbrugerrådet Tænk budt velkommen i sagen af vicedirektør og jurist Kim Haggren, der er primær leder på DI's rolle i sagen.

“Det støtter vi, og det synes vi er helt fint, så vi kan komme hele vejen rundt i arbejdet med at få klare retningslinjer på området,” siger han.

Forbrugerrådet er ret tydelige om, at de mener, Danish Crown, som I forsvarer, har vildledt forbrugerne – så de træder jo ind i sagen for at modarbejde jer?

“Det er jo helt fair, at de har deres opfattelse af det. Det, jeg må sige er, at retningslinjerne og loven ikke er særlig klar. Vores vurdering er, at Danish Crown har holdt sig, til de regler, der er.”

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Landbrugslobby hyrer topadvokat til at forsvare Danish Crown

Inden der er fastlagt en dato for retssagen mellem Danish Crown og Dansk Vegetarisk Forening (DVF), spiller en af sagens parter allerede mærkbart med musklerne.

Landbrug & Fødevarer, der er gået med i forsvaret af Danish Crown, har hyret den tidligere forbrugerombudsmand Henrik Saugmandsgaard Øe ind til opgaven. Han kommer med mere end 30 års erfaring som advokat og er i dag partner i advokathuset Gorissen Federspiel. En stilling han tiltrådte sidste år efter en seksårig periode som generaladvokat i EU.

Flere kilder med indgående kendskab til dansk og international markedsføringsret betegner den 58-årige advokat som en af de dygtigste jurister på området. Særligt unik er hans kendskab til EU-lov, lyder det til Børsen.

L&F fortæller ikke, hvorfor det netop er Henrik Øe, der er hentet ind til opgaven, men organisationen vil bl.a. arbejde for, at den danske administration af reglerne for klimamarkedsføring bliver hængt op på EU-retlig regulering. Det skriver L&F i en e-mail til Børsen.

Vi kan ikke hyre en stjerneadvokat, for vi har slet ikke den slags midler Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk

Allieret uden stjerneadvokat

Selvom DVF selv har fundet en allieret i Forbrugerrådet tænk, der træder ind i retssagen på sagsøgers side, bliver der ikke hentet bekostelige kræfter ind på den baggrund. Det fortæller formand i forbrugerrådet Anja Philip:

"Vi kan ikke hyre en stjerneadvokat, for vi har slet ikke den slags midler. Det er bl.a. også derfor, vi ikke selv har lagt sag an mod Danish Crown. Men det er rigtig flot, at DVF selv har kunnet hyre dygtige advokater. Vi kan støtte dem med vores navn, vores erfaring og viden om vildledende markedsføring."

Fortsat kritik

I september kritiserede DVF, at de to magtfulde erhvervsorganisationer L&F og DI gik ind i sagen på slagterikoncernens side. Vegetarforeningen frygter, at modparterne kan bringe "penge og magt" i spil på en måde, der ifølge DVF vil give forsvarssiden en unfair fordel - f.eks. at dræne sagsøgerne for ressourcer ved at trække tiden ud og begrave dem i papirarbejde, lyder det.

Modsat de tre parter i forsvaret, har DVF fået advokater til at arbejde til lavere takst. Vegetarerne har desuden samlet knap 400.000 kr. ind til at føre sagen.

"Modparten har allerede gjort, hvad de kunne for at trække det her i langdrag," siger generalsekretær i DVF, Rune-Christoffer Dragsdahl.

Udenfor selve retssagen, viser dokumenter, Børsen har set, at Danish Crown også har forsøgt at forhale sagsbehandlingen af en klage til Fødevarestyrelsen fra Greenpeace, om slagterikæmpens klimamarkedsføring. Det har myndigheden imidlertid afvist, men klagen er stadig under behandling, oplyser Fødevarestyrelsen.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

BØRSEN BÆREDYGTIG
29. nov 2022