Gazellestatuetten – symbolet på vækst

Håndlavet i Danmark

Børsen har siden 1995 kåret landets hurtigst voksende virksomheder, og i 1998 så den ikoniske gazellestatuette dagens lys. Året forinden fik kunsthåndværker og skulptør Stiig Colling Kalsing idéen til at støbe en statuette med afsæt i Børsens gazellelogo. Han mente, at det ville se flot ud i bronze. På Børsen var man enig med ham. Og så mente man også, at det ville være godt med en statuette som et symbol på vækst og den enorme præstation, det er at blive Børsen Gazelle. Siden da har gazellevirksomheder kunnet købe en gazellestatuette som bevis på deres gazellestatus.

Stiig
Statuetter

Gazellestatuetten har ikke altid set ud, som den gør i dag. Fra 1998 og frem til 2013 var gazellen præget af mere organiske former og et længere gevir. I 2013 fik gazellestatuetten det kubistiske udseende, vi kender den for i dag. Det skete som led i, at resten af Børsens udtryk blev opdateret.

Det er ikke tilfældigt, at det netop er gazellen på savannen, der er blevet symbolet på de virksomheder, der skaber mest vækst. For den kan accelerere fra 0 til knap 100 km/t på få sekunder og springe op til 8 meter langt.

Gazellestatuetten bliver håndlavet på Storm Sørensen Broncestøberi i Støvring og på Stiig Colling Kalsings værksted, Nordisk Metalkunst, i Middelfart. På støberiet bliver der lavet et aftryk af gazellen i petrobondsand, som er en meget fin sandtype, der sikrer, at statuettens overflade bliver helt glat. Når aftrykket er klar, bliver der hældt 1300 grader varm bronze ned i det. Derefter bliver podiet, som gazellen står på, støbt. Pga. sine mange kanter skal gazellefiguren have det varmeste metal for at sikre, at bronzen flyder helt ud i alle hjørner af aftrykket. Podiet derimod er tykkere og kan derfor blive støbt af bronze, der er 200 grader køligere.

Stiig

Når de to dele til statuetten er blevet støbt, skal de køle af, inden de bliver sendt til værkstedet i Middelfart. Her går en længere bearbejdningsproces i gang. Faktisk gennemgår gazellestatuetten minimum 25 processer, inden den står færdig. Bl.a. bliver urenheder og grater slebet væk, den bliver patineret, vokset ind og poleret, og gazellefigur og podie bliver skruet sammen.

Til sidst bliver statuetten indgraveret ”Børsen Gazelle” og årstal, og så er den klar til at komme ud og stå hos en af landets gazellevirksomheder.

Statuette

Køb en statuette med årets gazellepakke

Årets gazellestatuette er en del af gazellepakken.
Klik nedenfor og læs mere om hvad gazellepakken indeholder.