BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Kæmpe blus på mine og råvarer for at nå grøn omstilling
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Den grønne omstilling sætter alverdens investorer i et ægte paradoks. Skal man investere i mineselskaber, der ofte er sortlistede eller på ingen måde ryger gennem den tæt på allestedsværende esg og sdg-screening, hvor der rates ud fra miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold samt FN’s verdensmål? Umiddelbart nej, men der kommer ingen langvarig global CO2-negativitet uden metaller som kobber, sølv, nikkel, stål og aluminium, hvis ikke miner udvinder dem, lyder det fra Bjarne Schieldrop, chefråvareanalytiker i SEB Norge.

SEB: Sådan finder du den næste Tesla, Ørsted og Vestas

“Kobber bliver den mest essentielle råvare, i en verden der skal køre på vedvarende energi,” siger Bjarne Schieldrop, der mere end antyder, at efterspørgslen er drevet af de politiske initiativer til en mere bæredygtig verden, bl.a. Paris-aftalen.

Afgørende metal

Kobber er altafgørende for at minimere CO2-udledningen via teknologier inden for bl.a. vind- og solenergi samt transport, og når EU inden 2050 skal nå 300 GWh-vindkraftproduktion og 100 GWh i Storbritannien, kræver det 9 mio. ton kobber ud af en gennemsnitlig årlig global produktion på 22 mio. ton.

SEB: Det kræver sort energi at få en grøn omstilling

“Det vigtigste metal i den grønne omstilling er kobber, men der skal også bruges mange andre metaller som sølv, der bl.a. indgår i solpaneler, og stål til vindmøller,” siger chefanalytikeren.

Med andre ord: Kobbermineselskaberne vil stå med bugnende ordrebøger.

Vi ser ofte, når der kommer et stort rally, at så kan mineaktierne tidoble i pris Bjarne Schieldrop, chefråvareanalytiker i SEB Norge

Ifølge EU-Kommissionens “Study on the EU’s list of Critical Raw Materials” (2020) stod Chile for 30 pct. af den globale kobberproduktion i snit i perioden 2012-2016. Her opererer det statsejede, chilenske Codelco, men også bl.a. børsnoterede BHP Group, Glencore, Anglo-American og Antofagasta har minedrift i landet. Peru og Kina stod i perioden hver for 9 pct. af produktionen, og USA for 7 pct. Freeport-McMoran opererer bl.a. både i USA og Peru.

“Man kommer ikke uden om, at der skal bruges mineselskaber, og vi ser ofte, når der kommer et stort rally, at så kan mineaktierne tidoble i pris. Får vi en fordobling i cashflowet de næste ti år, vil det hurtigt afspejles i værdisætningen af aktierne, og så kan aktierne som sagt tidoble i kursværdi,” siger Bjarne Schieldrop og tilføjer, at SEB forventer, at både kobber- og nikkelprisen vil stige.

“Vestas er nødt til at danse tæt med leverandørerne”

Investeringsmulighederne er mange, for ud over enkeltselskaberne er det også muligt at købe en etf som Global X Copper Miners-etf, der er en børsnoteret investeringsfond, ligesom man kan gå direkte i råvaremarkedet ved at handle de enkelte råvarer som futures, call-optioner eller etf’er i nogle tilfælde.

Vildt volatilt

“Det er en god idé at gå ind i metallerne; de skal drive den grønne omstilling, men markedet er meget volatilt – meget mere volatilt end aktiemarkedet,” siger Ole S. Hansen, råvareanalytiker i Saxo Bank.

9 mio. ton kobber kræver EU og UK’s vindkraftmål for 2050 ud af en årlig global produktion på 22 mio. ton

“De sidste 12 måneder har der været seks perioder med store udsving i opad- og nedadgående retning på mellem 20 og 150 pct., så hvis man vil investere i råvaremarkedet, skal man kunne klare den slags udsving,” siger Ole S. Hansen, der har set stigninger i råvarepriserne generelt i år.

Teknisk analytiker: Kobber og sølv skal 60-100 pct op

“Det er muligvis kun begyndelsen på noget meget større. Det er interessant, at det sker på et tidspunkt, hvor vi skal være CO2-neutrale og køre i elbiler, men for at nå til det punkt må vi grave dybt i jorden for at finde råvarerne,” siger Ole S. Hansen.

Private investorer kan som udgangspunkt via deres bank eller handelsplatform handle med visse ædelmetaller og råvarer, men det kræver, at man godkendes til handel via besvarelse af en række spørgsmål. Risikoen er betydelig pga. store udsving.Råvarerne kan afhængigt af platform handles enkeltvis, med og uden gearing, samt som etf’er eller etp’er.
Eksponeringen kan også opnås via mineaktier.

Spørger man teknisk analytiker og råvareinvestor Peter Arendt om mulighederne i råvaremarkedet, lyder svaret: “Jeg tror mere på råvaremarkedet end aktiemarkedet. De største gevinster ligger på råvaremarkedet de næste par år frem. Råvaremarkedet skal op på nogle meget højere niveauer, end vi har set i mange år. Men risikoen er også meget større.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
23. feb 2021