"Kæmpe selvmål" og "brandbeskatning": Erhvervsliv raser over arveafgift, men roser finansloven for grønne fingeraftryk

null

392223_16_9_large_262.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
03. dec 2019 KL. 9:54
"Finansaftalens brandbeskatning på generationsskifte blokerer for, at iværksætterne kan overtage og videreføre sunde virksomheder"

Sådan lyder det kontant fra Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, efter at S-regeringens nye finanslovaftale med rød blok hæver skatten på generationsskifter fra 6 til 15 pct. og samtidig skyder de omdiskuterede problemer med værdiansættelsen til hjørne.

Og han er ikke alene.

Også mastodonter som Dansk Industri, Dansk Erhverv og Dansk Byggeri sukker højlydt over manøvren.

"Det er et kæmpe selvmål i finansloven, at regeringen og forligspartierne hæver skatten på virksomheder ved generationsskifte, uden man samtidig giver dem sikkerhed for, hvordan værdien skal beregnes. Aftalen lader tusindvis af små og mellemstore virksomheder i stikken," siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han fortsætter:

"Jeg er oprigtigt bekymret for, at aftalen på den måde vil skade danske virksomheders – og Danmarks – konkurrencekraft. Fordi det vil gøre det sværere for virksomheder rundt om i landet at investere i arbejdspladser og i hele den grønne omstilling," siger Lars Sandahl Sørensen.

I Landbrug & Fødevarer er formand Martin Merrild på linie.

"Gennemsnitsalderen i vores erhverv er høj, og vi står over for flere tusinde ejerskifter i landbruget over de næste mange år. Derfor vækker det her selvfølgelig stor bekymring. Det er ikke hensigtsmæssigt at gøre det økonomisk sværere for de unge mennesker, som gerne vil ind i erhvervet. Konsekvensen bliver, at de nu kommer ind med en endnu højere gæld," siger Martin Merrild.

I Dansk Erhverv konstaterer direktør Brian Mikkelsen, at finansloven ikke vil gavne erhvervslivet og væksten i Danmark.

"Lad det være sagt med det samme. Den netop indgåede finanslov er ikke en vækst- og velstandsfinanslov. Jeg havde gerne været den øgede arveafgift og den fortsatte skat på arbejdsgiverbetalt telefon foruden," siger Brian Mikkelsen.

Men han glæder sig over, at finansloven ikke er nær så barsk som ventet.

"Overordnet set er der mange tidsler, der er luget ud undervejs, og jeg vil også glæde mig over, at der bliver oprettet en grøn fond på 25 milliarder kroner. Forskning er nøglen til at komme i mål med klimaambitionerne,” siger Brian Mikkelsen.

Rosen til den grønne fond er Lars Sandahl Sørensen helt enig i.

"Vi har sat os høje fælles ambitioner for klimaet, og dem når vi kun, hvis vi investerer målrettet i den grønne omstilling. Så det er et nødvendigt og godt skridt, at regeringen og forligspartierne etablerer en grøn fremtidsfond til grønne projekter – og job," siger Lars Sandahl Sørensen.

Han glæder sig også over, at  regeringen og forligspartierne fjerner uddannelsesloftet og prioriterer investeringer i uddannelse, og at idéen om at forlænge den periode, hvor arbejdsgiverne skal betale sygedagpenge til syge medarbejdere, er smidt i skraldespanden.

Samtidig er der også ros fra DI, når det gælder muligheden for at hente dygtige faglærte uden for EU til Danmark.

Det er også noget, især Dansk Arbejdsgiverforening hæfter sig ved.

"Inden for mange typer job er det svært at få de hænder, der er brug for. Det betyder grundlæggende, at danskerne går glip af penge, vi ellers kunne have tjent. Derfor er det godt, at det nu er besluttet, at virksomheder, der uddanner lærlinge, får nemmere ved at hente faglærte medarbejdere fra hele verden," siger Jacob Holbraad, adm. direktør i DA.

Han understreger dog, at hvis det skal virke, må modellen ikke blive født med bureaukratiske snubletråde. For eksempel skal kravet om udbetaling af løn til en dansk bankkonto droppes, mener DA.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation er Lizette Risgaard meget tilfreds med designet på finanslovpakken.

"Løft af velfærden, stop for besparelser på uddannelser, en styrket grøn omstilling, genopretning af skattevæsenet og flere midler til kampen mod social dumping. Det er topprioriteter til gavn for lønmodtagerne," siger Lizette Risgaard

Og i 3F og FOA er der næsten enslydende budskaber om, at finansloven leverer en "ny stærk retning" på velfærd og klima.

Især 3F glæder sig over, at der er fokus på social dumping i aftalen, og at De Radikale måtte opgive kravet om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

"Det er en ambitiøs finanslov, der tager fat på nogle af de helt store udfordringer, som vores samfund står over for. Jeg synes, at det er et tiltrængt skift væk fra de skattelettelser, vi så under den tidligere regering, og over mod velfærd og klima. Samtidig er der et meget vigtigt fokus på nogle af de ting, der har enorm betydning for danske lønmodtagere. Nemlig dagpenge, uddannelse og bekæmpelse af social dumping," siger Per Christensen, formand for 3F